Kruijswijk ten aanval tijdens koninginnenrit Giro

Steven Kruijswijk heeft zich van zijn beste kant getoond in de koninginnenrit van de Giro d'Italia. De kopman van Team LottoNL-Jumbo sprong op de flanken van de Mortirolo naar een grote kopgroep toe. Op de slotklim reed hij solo weg uit de inmiddels uitgedunde groep vluchters. Het opgevoerde nummer hield geen stand en Kruijswijk werd door een elftal renners ingelopen. Hij stijgt wel naar de negende plek in het algemeen klassement.


“Dit was een redelijk zware dag”, aldus Steven Kruijswijk over de zestiende etappe. “Het was niet gepland om zo vroeg al mee te zitten, maar ik wilde wel anticiperen op de grote mannen. Ik voelde mij goed aan het begin van de dag en besloot in de aanval te gaan. Het koste veel energie, maar uiteindelijk zat ik er goed bij.”


Op de tweede klim van de dag, de Stelvio, brak de kopgroep in tweeën en bleven er zeven man over. De kopgroep kon aan de ritzege gaan denken. “Je weet dat het op zo’n dag mogelijk is. Het is niet zo dat de favorieten je een kwartier voorsprong geven, maar je kan vaak wel wegrijden. Ik heb in mijn carrière nog geen Giro-rit gewonnen en dat zou ik wel graag willen. Op zo’n dag als vandaag is het mogelijk.”


In de afdaling van de Stelvio reden Mikel Landa en Andrey Amador weg, maar voor de voet van de volgende klim kon Steven Kruijswijk het gat dichtrijden. Op de Umbrailpass demarreerde Kruijswijk zelf.


“Helaas hadden we niet genoeg voorsprong en was ik niet goed genoeg om Landa te volgen.”


Uiteindelijk staat Kruijswijk met nagenoeg lege handen. “Zeker na vorige week wilde ik proberen om iets op te schuiven. Als je niet bij de beste vijf of zes renners hoort, dan weet je dat je het op een andere manier moet proberen.”


Kruijswijk tankte opnieuw vertrouwen voor de volgende zware bergritten. “Op zo’n dag als vandaag is het moeilijk om te zeggen of je goed of slecht ben. Dit was een zware rit en er komen er nog meer. Het voordeel is dat deze dagen mij vaak beter doen dan anderen.”

Related updates