Kruijswijk valt aan, Battaglin 8e in 11e etappe Giro d’Italia

Steven Kruijswijk heeft zijn vierde plaats in het algemeen klassement van de Giro d’Italia na de elfde etappe behouden. De kopman van Team LottoNL-Jumbo reed in de slotfase van de rit naar Asolo aanvallend. Diego Ulissi (Lampre - Merida) won de etappe, Enrico Battaglin werd achtste.

 

Zowel Steven Kruijswijk als Enrico Battaglin hadden voorafgaand aan de elfde etappe van de Giro d’Italia al aangegeven dat ze die rit belangrijk vonden. Kruijswijk wilde graag aanvallen en Battaglin achtte zichzelf kansrijk voor de etappezege. Met een spannende finale kreeg het duo van Team LottoNL-Jumbo zijn zin. “Enrico had deze rit aangestipt en hij heeft bewezen dat hij dat goed gezien had”, zei ploegleider Addy Engels. “Er zat voor hem echter niet meer in dan deze achtste plaats. De drie mannen die voor het peloton blijven, waren vandaag te sterk. Enrico was niet in staat om met Ulissi mee te springen.”

 

Testen

Ulissi was in de slotfase vanuit de groep met achtervolgers naar Bob Jungels (Etixx - Quick Step) en Andrey Amador (Movistar) gereden. Dat duo had even daarvoor een flink gat geslagen naar de groep met klassementsrenners. Daarvoor had Kruijswijk aan de boom geschud en ervoor gezorgd dat er nog maar 9 renners vooraan overbleven. “Het was vooral mijn intentie om mijn benen te testen”, gaf Kruijswijk aan. “Daarnaast vond ik het belangrijk om die afdaling van voren te beginnen. Ik had een goede dag, maar kon jammer genoeg niet met Jungels en Amador mee. Zij reden vrij makkelijk weg en toen ik daarop wilde reageren, haalde Valverde mij terug. Toen had het geen zin meer om door te gaan.”

 

Risico’s

Vlak voordat de finale losbarstte, ontstond er een grote valpartij, maar daar was niemand van Team LottoNL-Jumbo bij betrokken. “Op dat moment reden wij allemaal vooraan het peloton”, vervolgde Engels. “Dat zegt ook iets over hoe goed de ploeg is. Er zijn altijd risico’s, maar op deze manier maak je die een stuk kleiner.”

 

Donderdag krijgen de renners een volledig vlakke etappe in de Giro d’Italia. “Ik ga ervan uit dat het in een massasprint gaat eindigen”, concludeerde Engels. “De finale is heel technisch en er wordt regen voorspelt, dus die factoren maken het nog wel enigszins moeilijk.”

Related updates