Kruijswijk valt, maar verliest geen tijd op concurrentie

Steven Kruijswijk is tijdens de vierde etappe van de Giro d’Italia hard ten val gekomen. De kopman van Team LottoNL-Jumbo kon op weg naar de Etna met behulp van zijn ploeggenoten terugkeren in de voorposten van het peloton en eindigde als vijftiende. Hij verliest geen tijd op zijn concurrenten. De Sloveen Polanc won de eerste etappe met aankomst bergop en Bob Jungels pakte de roze trui.


“Ik ben hard gevallen”, aldus Kruijswijk. “Het was op heel slecht moment. Ik weet niet wat er precies gebeurde, maar een deel van het peloton ging de andere kant op. Voor ik het wist, lag ik op de grond.”


Kruijswijk zat samen met zijn ploeggenoten voorin toen hij op negentien kilometer van de streep onderuit ging. “We zaten goed van voren en dan denk je dat je uit de problemen zit. Desondanks val je en dan is het snel je fiets pakken en weer verder. De jongens hebben mij goed voorin kunnen brengen. Zo’n valpartij is nooit lekker voor je gevoel, maar gelukkig zijn het vooral schaafwonden en kon ik weer door.”


Kruijswijk hoopt dat het nu voorbij is met de pech. “In een grote ronde moet alles soepel verlopen en dat doet het nu niet. Ik hoop dat die ommekeer snel komt.”
Wegkapitein Bram Tankink zat vlakbij zijn kopman toen het gebeurde. “Het is echt balen. Dit is wel even zuur”, aldus Tankink. "Een deel van het peloton ging rechtdoor en wij volgden. Gelukkig konden we het rechtzetten en toen de klim echt begon zat hij weer in het peloton. Het is goed om te horen dat hij uiteindelijk in de groep van de favorieten boven komt.”


Addy Engels


“Ik ben blij dat hij nu even kwaad is. Dat is een betere emotie dan dat hij zijn kop laat hangen”, zei ploegleider Addy Engels, net nadat hij kopman Kruijswijk bij de teambus had opgevangen. “We moeten nu kijken wat precies de verwondingen zijn.” Ook Engels heeft genoeg van de pech. “Je kunt er niks meer mee. De renners werden afgesneden en Steven viel. Dan lig je op de grond, maar moet je wel weer door.”


Kruijswijk werd opgewacht door zijn ploeggenoten en al vrij snel zat hij terug in het peloton. “Alle lof voor de renners die Steven nog kunnen afzetten. Voor die mannen kost dat een hoop energie, waardoor hij snel alleen kwam te zitten. Uiteindelijk is het resultaat op de streep niet slecht, alleen hoopten we natuurlijk dat het zonder het verliezen van vel was.”


Related updates