Kruijswijk wordt vijfde en verliest bergtrui

Steven Kruijswijk heeft de leiding in het bergklassement van de Giro d'Italia verloren. De klimmer reed wel een sterke 19e rit naar het Cervinia ski resort. Hij werd vijfde en staat na een plek te zijn gezakt in het algemeen klassement, nog altijd binnen de top 10. Fabio Aru (Astana) won de etappe.

"Het was heel erg zwaar vandaag", gaf Steven Kruijswijk aan. "Het was een lange dag met heel veel hoogtemeters. Ik probeerde opnieuw met de besten omhoog te rijden en hoopte onderweg nog wat puntjes te sprokkelen voor het bergklassement. Dat lukte helaas niet zoals ik wilde, maar uiteindelijk word ik wel weer vijfde. Dat is voor mij ook het belangrijkst. Ik wil sowieso in de top-10 van het algemeen klassement eindigen. Ik kan daarom ook niet aanvallen op de Cima Coppi, morgen. Ik ga me gedeisd houden en de besten weer proberen te volgen bergop."

Twee gedachten
"Dat Steven vandaag weer vijfde wordt, is heel goed", zei ploegleider Frans Maassen na afloop. "Het is een beetje hinken op twee gedachten op dit moment. Aan de ene kant wil je graag de bergtrui winnen en daarnaast probeer je natuurlijk zo hoog mogelijk te eindigen in het klassement. De bergtrui is hij nu helaas kwijt. Het lukt niet meer om aan te vallen, omdat ze hem geen ruimte meer geven. Maar die bergtrui kan hij nog winnen."

Trots
In de etappe van zaterdag valt voor Kruijswijk nog veel meer te winnen. "Hij kan ook nog opschuiven in het algemeen klassement", vervolgde Maassen. "We zijn heel trots op Steven. Hij gaat de top-10 nu toch halen en dat heeft hij helemaal zelf afgedwongen. Eerst met aanvallend rijden en daarna blijkt dat hij ook kan wachten en bergop bij de besten hoort."

Related updates