LottoNL-Jumbo actief in achtste etappe La Vuelta

LottoNL-Jumbo zocht zaterdag wederom de aanval in de achtste etappe die gewonnen werd door Jasper Stuyven. De Belg wint de sprint van uitgedunde groep in Murcia. Timo Roosen bracht het geel-zwart van LottoNL-Jumbo als 59e over de streep.  

Het profiel van de etappe liep vanaf de start voornamelijk bergaf en dus was de start snel. Na één uur koers lag het gemiddelde boven de 51km/u. Het was demarrage op demarrage om in de juiste ontsnapping te zitten. Uiteindelijk reden zes renners weg met daarbij LottoNL-Jumbo renner Tom Van Asbroeck. Het zestal kreeg maximaal 4’40” minuten omdat de sprintersploegen Giant-Alpecin en Tinkoff-Saxo de koers controleerden.  

Merijn Zeeman
"Tom zat mee al heel snel was er controle”, analyseerde ploegleider Merijn Zeeman de koers. "Het was een groot gevecht om mee te zitten. We hebben dat als ploeg aangepakt. Iedereen deed mee. Als Tinkoff en Giant gaan rijden dan weet je dat de ontsnapping gedoemd is en eigenlijk ook de etappe, want die laatste klim is gewoon te lastig voor onze renners. Ik werd verrast door Timo Roosen die in de finale meesprong met Brambilla. Hij maakte dit seizoen als eerstejaarsprof al een mooie progressie door en dat laat hij nu ook in de finale zien. Hij moet dit gewoon proberen en kijken waar het schip strand.”  

In de finale van de 182,5-kilometerlange rit moest het peloton twee keer over de Alto de la Cresta del Gallo. Tijdens de eerste beklimming werd de kopgroep met Van Asbroeck ingelopen. Tijdens de tweede beklimming werd de finale ingeluid door Gianluca Brambilla van Etixx-Quick Step. De Italiaan kreeg al snel het gezelschap van Timo Roosen en de twee reden samen aan kop van de koers. Maar na een paar kilometer moest Roosen toch passen op de beklimming.   

Timo Roosen
“Na de eerste beklimming wist ik hoe lang die klim was want ik kende de Cresta del Gallo niet,” vertelde Timo Roosen over zijn kennismaking met de beklimming in Murcia. “Ik kan ook anoniem gelost worden maar ik koos voor de aanval want in de koers weet je het nooit. Het was een beetje op de bluf en even later moest ik passen. Ik ben tevreden want ik zet nieuwe stappen dit jaar en ook in de Vuelta gaat het nog steeds goed. Maar het is wel nog lang.”  


Op zondag volgt een 168-kilometerlange rit van Torrevieja naar Cumbre del Sol Benitatxell met aankomst op een berg van eerste categorie.   

"Morgen is de slotklim heel steil en lastig. Daar gaan we niet op wachten. We gaan gewoon weer aanvallen en dan kijken we hoe een koe een haas vangt,” aldus ploegleider Merijn Zeeman.

Related updates