Martijn Keizer ten aanval tijdens 17e Giro rit

Tijdens de zeventiende etappe van de Ronde van Italië is Martijn Keizer ten aanval getrokken. Samen met een grote groep renners fietste hij een grote voorsprong bij elkaar. In de finale kon Keizer de aanvallen niet volgen en werd teruggepakt. Pierre Rolland won de rit en Tom Dumoulin blijft leider. Steven Kruijswijk staat ook na vandaag op de negende plek in het klassement.


“Het was vooral veel verspilde energie”, aldus Martijn Keizer eerlijk. “Het is balen dat zo’n dag in de ontsnapping geen resultaat oplevert.”

 

Volgens Keizer was het snel duidelijk dat een kopgroep van veertig man te groot is. “Er waren teveel ploegen met twee of meer renners in de kopgroep. Dat zorgt ervoor dat de eenlingen niet zo snel hoeven te rijden, terwijl de ploegen met meer renners niet allemaal willen rijden.”

De voorsprong bleef groeien en uiteindelijk had de kopgroep veertien minuten voorsprong. “Het was een beetje chaotisch in de afdaling halverwege de rit. Onze groep brak in tweeën en ik kon met het eerste deel meeschuiven. Vanaf toen ging het goed. Onze groep was kleiner en er waren minder koppeltjes. Er was een goede samenwerking, maar in de groep achter ons blijkbaar ook. Op de klim van derde categorie kwam alles weer samen.”

In de finale wist een aantal renners opnieuw te ontsnappen en daaruit wist Roland solo aan te komen. “Na de samensmelting was het continu demarreren. Je zit soms wel mee en soms niet mee. Toen de definitieve groep weg was, zat ik helaas niet mee. Dat is balen want dan weet je dat de kans op resultaat weg is.”

Oorlog

Volgens ploegleider Addy Engels was het goed dat Keizer erbij zat. “Het was zeker niet ons plan om vandaag in de aanval te gaan, maar als er zo’n grote groep weg rijdt dan moet je erbij zitten. Het was uiteindelijk een lange en lastige dag.”

Om dat kopgroep niet te ver weg te laten rijden zette Team LottoNL-Jumbo ook een aantal mannen op kop. De ploegleider is duidelijk: "We hebben de hele Giro al voor Kruijswijk gewerkt, dus is het logisch dat je zijn plek in het klassement beschermt.”

 

“Met de lastige dagen die komen is het geen probleem om renners met een minuutje voorbij Kruijswijk te gaan, maar om mannen nou meerdere minuten cadeau te geven is teveel van het goede.”

Morgen staat de dolomietenrit op het programma. Volgens de ploegleider is het oorlog vanaf de start. “De start is nagenoeg bergop. Dan weet je dat het opletten wordt en dat het een groot gevecht tussen de klassementsmannen kan worden. Morgen rijden we over bekende klimmen als de Pordoi en de Valparola. Het gaat een zware dag worden.”


Related updates