Millimeter winst van Nuis

LottoNL-Jumbo sprinter Kjeld Nuis heeft zondag voor de tweede opeenvolgende dag de 1.000 meter op zijn naam geschreven bij de wereldbekerwedstrijd in Heerenveen. Nuis verwees de Rus Pavel Kulizhnikov naar de tweede plaats. Stefan Groothuis maakte het podium compleet op de 1.000 meter. Laurine van Riessen reed een goede 500 en 1.000 meter. De wereldbeker sprint in Heerenveen was voor Team LottoNL-Jumbo uiterste succesvol met twee keer goud en één keer brons.   

In een zinderende slotrit kroonde Kjeld Nuis zich voor de tweede opeenvolgende dag tot 1.000 meter koning in Thialf. In het rechtstreekse duel toonde Nuis zich wederom de snelste, al was dat deze keer na een fotofinish.  

“Mooi hoor, zo’n rit tegen een Rus. Ik kan daar wel van genieten”, zei een zeer tevreden Nuis na de finish. “Mijn eerste rondje bleef iets achter bij gisteren, dat had te maken met de binnenbocht die ik moest nemen. Maar mijn tweede ronde was stukken beter. Ik ben echt wel bezig met Kulizhnikov als ik tegen hem rijd. Ik bleef gewoon rustig in de race. In de opening ging het gelijk op, in de laatste honderd meter is het gewoon knokken en als je dan finisht weet je nog niks. Dan is het wachten tot wat er op het bord komt.  

Vertrouwen
Nuis tankt vertrouwen uit de winst tegen Kulizhnikov. Tot dit weekend was de Rus namelijk ongeslagen. 

"Na deze winst zit het met het vertrouwen richting de WK afstanden wel goed”, vervolgde Nuis. "Tot dit weekend heb ik alleen nog maar van Kulizhnikov verloren. Gisteren won ik van hem en vandaag weer. Het waren twee goede races en daar kan ik mee verder." 

Technische zoektocht
Stefan Groothuis kan ook tevreden terugkijken op de wereldbeker sprint in Heerenveen. De Olympisch kampioen liet een duidelijk stijgende lijn zien bij de wereldbekerwedstrijd in Heerenveen. Groothuis eindigde gisteren als zesde en finishte vandaag op het podium in 1.09,38 achter Nuis en Kulizhnikov. 

“Technisch ging het een stuk beter en daar was ik blij mee”, vertelde Groothuis. “Dit jaar was het wel een zoektocht naar de juiste techniek. Maar het komt altijd op het juiste moment goed, daarom ben ik ook blij dat het nu een stuk beter ging. Nu moet ik richting volgende week nog iets fitter worden zodat ik dan nog een stuk harder ga en het de nummers één en twee moeilijk kan maken. Het kan best wel allemaal op zijn plek vallen volgend weekend."  

De zoektocht naar de perfecte techniek bij Stefan Groothuis lijkt vruchten af te werpen. Volgens de olympisch kampioen is alles nog mogelijk.  

"Ik zie dat de mannen voor mij hard rijden, maar ze rijden geen tijden die onmogelijk zijn. Als ze 1.07,9 rijden dan ben ik klaar, maar ik kan 1.08,5 rijden en dan maak ik zeker een kans. Het valt niet te ontkennen dat Nuis en Kulizhnikov nu betere kaarten hebben, maar ze moeten het eerst nog maar doen volgende week. Ik ga er gewoon vol gas in. Ik zit in een stijgende lijn en dus is alles nog mogelijk.”  

Met nog één wereldbekerwedstrijd te gaan, staat Kjeld Nuis nu tweede op de 1.000 meter. Hij telt 59 punten achterstand op leider Kulizhnikov. Stefan Groothuis bezet plaats vijf, gevolgd door Hein Otterspeer.  

Stijgend vormpeil
Laurine van Riessen reed zondag op de 500 meter naar een 11e plaats met een tijd van 38,83. Later op de dag reed ze haar sterkste afstand op de 1.000 meter waarvoor zij zich ook geplaatst heeft voor de WK afstanden. Op de 1.000 meter kwam Van Riessen tot 1.16,89 wat haar een vijfde plaats opleverde. Met nog één wereldbekerwedstrijd te gaan, staat Van Riessen nu zevende in de stand.  

De WK afstanden beginnen volgende week donderdag met de 3.000 meter voor vrouwen en de 10.000 meter voor de mannen. 

Related updates