Nuis pakt tweede wereldbekerzege in Nagano

Kjeld Nuis heeft op overtuigende wijze zijn tweede wereldbekerwedstrijd van dit seizoen gewonnen. De 27-jarige Nuis won de 1.000 meter in Nagano in een tijd van 1.08,46 en verpulverde het bijna acht jaar oude baanrecord van Shani Davis. Het was de negende wereldbekerzege van Nuis in zijn schaatsloopbaan. In de wereldbekerstand heeft Nuis een voorsprong van 60 punten op de Pavel Kulizhnikov die 140 punten heeft. Kai Verbij volgt op de derde plaats met 130 punten.

De 1.000 meter op de M-Wave in Nagano was bijzonder snel. De Amerikaan Joey Mantia zette de eerste snelle tijd neer en evenaarde met 1.08,92 het baanrecord van Shani Davis. De Duitser Nico Ihle kwam dichtbij in de zesde rit maar het was Kai Verbij in de achtste rit die als eerste onder de tijd van Mantia dook. Verbij noteerde 1.08,58. In de tiende en laatste rit was het de beurt aan Kjeld Nuis die in een goede vorm verkeert.

Groot zelfvertrouwen
De opening van Nuis was snel met 16,6 seconden. In de eerste volle ronde kon Nuis zijn kracht goed kwijt op het ijs wat resulteerde in een rondetijd van 25,1. De slotronde verliep ook goed met 26,7. Hij kon heel even profiteren achter de rug van de Fin Mika Poutala en liep een goede laatste bocht. Hij verzwakte niet en met enkele krachtige slagen kwam hij overtuigend als winnaar over de streep.

“Bij het inrijden voelde ik al dat het ijs snel was”, vertelde Nuis na zijn gewonnen wedstrijd. “Ik moet zeggen dat het nog niet eens een hele goede race was. Ik maakte twee foutjes waardoor ik weet dat het sneller kan. Tegenwoordig schrik ik niet meer van tijden zoals Mantia die neerzette. Ik denk gewoon ‘dat moet sneller’. De hele zomer ben ik al goed. In Inzell reed ik al eens op een trainingswedstrijd 1.08,6 dus met het zelfvertrouwen en de weerbaarheid zit het wel goed. Waar ik vroeger wel eens in paniek raakte, zet ik nu aan.”

Nuis heeft nu negen wereldbekerzeges op zijn palmares en komt daarmee op gelijke hoogte met Stefan Groothuis. Zondag kan Nuis zijn vorm tonen op de 1.500 meter.

Winst op ploegenachtervolging
De ploegenachtervolging werd met overmacht gewonnen door Nederland. Lotto-Jumbo schaatsers Douwe de Vries en Sven Kramer noteerden samen met Jorrit Bergsma een tijd van 3.42,65 en hielden de Zuid-Koreanen van de zege af. Nederland was oppermachtig en straalde een mooie eenheid uit op het ijs. Na de eerste 1.000 meter was het trio al sneller dan de rest van het veld. In de daarop volgende twee kilometers bouwden ze de voorsprong verder uit.

Gekwalificeerd
Op de 1.000 meter voor vrouwen kwam Sanneke de Neeling niet verder dan een 17e plaats met 1.17,72. De Neeling reed later in de Team Sprint naar de derde plaats. Eerder op de zaterdag kwalificeerden Gerben Jorritsma en Alexis Contin zich voor de finale van de mass start die zondag wordt verreden.

Zondag wordt het programma in Nagano vervolgd met de 1.500 meter met Kjeld Nuis en Sven Kramer, de 500 meter met Jan Smeekens en de mass start met Gerben Jorritsma en Alexis Contin.

Related updates