Nuis pakt zilver op WK sprint na tweede winst op 1000 meter

Kjeld Nuis is tweede geworden in het eindklassement van het WK sprint nadat hij de laatste 1000 meter won. De schaatser van Team LottoNL-Jumbo reed op de tweede dag in Seoul nog sneller op de 1000 meter dan een dag eerder. Pavel Kulizhnikov werd wereldkampioen.

 

Kjeld Nuis was zaterdag na zijn daverende 1000 meter al meteen realistisch over zijn kansen op het wereldkampioenschap. Goud zou onwaarschijnlijk zijn en dat bleek tijdens de 500 meter op zondag. In een onderling duel reed Kulizhnikov 0,89 seconde bij hem weg. Dat motiveerde Nuis vervolgens voor een uitstekende tweede 1000 meter. Daarmee stelde hij zijn zilveren medaille op het WK sprint veilig. Nuis hield met zijn eerste podiumplaats op het WK sprint het zilver binnen de ploeg, nadat Hein Otterspeer een jaar eerder beslag legde op de tweede plaats. “Ik was gebrand”, zei Nuis na afloop. “Als je voelt dat het erin zit, moet je het pakken. Ik heb hem vandaag verslagen met een verschil van 0,75 seconde. Dat geeft een goed gevoel.”

 

Doorrijden

Toch zag Nuis ook nog verbeterpunten. “Het was een hele goede race, maar zeker niet perfect”, gaf hij aan. “Mijn slotronde was heel goed. Ik opende slechts in 16,80, maar daardoor kon ik hem wel heel hard doorrijden. Ik had bij wijze van spreken ook nog een snelle derde ronde kunnen rijden. Ik kijk nu vooral naar het gat achter mij. Dat is vrij groot. Ik merkte na de eerste dag dat ik zilver kon pakken, dus dan moet je dat doen.”

 

Het geeft Nuis vertrouwen voor de strijd die hij in de toekomst nog met Kulizhnikov gaat uitvechten op de 1000 meter. “Ik ben constant en dat heb ik hier ook laten zien. Ik heb dit weekend bevestigd gekregen dat ik van hem kan winnen. Daar blijf ik ook voor gaan. Het wordt nog een mooie strijd tussen ons, komende jaren.”

 

De Neeling

Sanneke de Neeling eindigde haar tweede dag op het WK sprint op dezelfde dag als de eerste. Ze reed 39,60 op de 500 meter en 1.19,21 op de 1000 meter. Daarmee eindigt ze haar debuut op het wereldkampioenschap met een twintigste plaats in het klassement.

Related updates