Nuis rijdt supertijd en wordt tweede op de 1000 meter in Stavanger

Kjeld Nuis en Pavel Kulizhnikov zijn zaterdagmiddag uit hun slof geschoten tijdens de 1000 meter bij de World Cup in Stavanger. Kulizhnikov trok met een tijd van 1.08,10 aan het langste eind en reed de snelste tijd ooit gereden op een laaglandbaan. Nuis kwam in de directe confrontatie 0,02 seconde tekort. Gerben Jorritsma werd achtste.

 

“Deze had ik moeten winnen”, was Nuis na afloop zelfkritisch. De schaatser van Team LottoNL-Jumbo wees op de foutjes die hij aan het begin van zijn rit maakte. “Ik verprutste het al in de eerste meters. Ik kwam met mijn punten in het ijs. Dat wilde ik vervolgens goedmaken en dat kost zoveel kracht. Toen maakte ik nog twee foutjes. Vervolgens ben ik gaan jagen en was het slot van mijn race foutloos. Dat blijkt wel uit mijn slotronde van 26,2.”

 

Kulizhnikov en Nuis staken met kop en schouders boven de rest uit. De Rus Denis Yuskov werd derde in 1.08,72 en gaf al 0,6 seconde toe. Ook in het wereldbekerklassement hebben Kulizhnikov en Nuis een gat geslagen. Nuis gaat aan de leiding met 400 punten, Kulizhnikov heeft er 20 minder. Gerben Jorritsma staat derde met 270 punten.

 

Nuis had vrijdag al bewezen zijn vorm niet verloren te zijn nadat hij 1,5 week ziek was en een dag later zette hij een belangrijke stap richting plaatsing voor het WK sprint. Jorritsma, de andere kanshebber van Team LottoNL-Jumbo werd achtste met een tijd van 1.09,36. Pim Schipper reed in de B-divisie 1.09,72 en Jesper Hospes klokte 1.10,21. “Zij moeten op zijn minst in de buurt van de 35,0 komen om deze 1.08,12 goed te maken”, zei Nuis over dat klassement. “Ze hebben nog een kans. Ik moet mijn 500 meter in de B-divisie rijden, maar als ik onder de 36,0 rijd, plaats ik me.”

Related updates