Nuis teleurgesteld na WK-brons op 1000 meter

Kjeld Nuis is tijdens de 1000 meter op het WK afstanden in Kolomna derde geworden. De schaatser van Team LottoNL-Jumbo werd op zijn favoriete afstand geklopt door de Russen Pavel Kulizhnikov en Denis Yuskov en was na afloop duidelijk teleurgesteld.

 

Na zijn twee sterke 1000 meters tijdens de World Cup in Stavanger waarin Nuis 0,02- en 0,03 seconde van de zeges verwijderd bleef, was de schaatser van Team LottoNL-Jumbo duidelijk. Op de 1500 meter, waar hij nog nooit een WK-medaille had gehaald, kon hij leven met een podiumplaats op het WK. De 1000 meter moest echter goud opleveren. “Dit doet erg veel pijn”, zei Nuis na afloop. “Vandaag had ik Kulizhnikov eindelijk willen verslaan en het voelde onderweg ook erg goed. Ik reed een hele strakke laatste binnenbocht en verwachtte eigenlijk een 1 achter mijn naam op het scorebord. Het werd een 3 en daar deed ik het vandaag niet voor.”

 

Nuis reed een tijd van 1.08,47 en was daarmee een fractie minder snel dan Kulizhnikov (1.08,33) en Yuskov (1.08,43). De Russen maakten het verschil met Nuis allebei in een andere fase van de race. Waar Nuis een opening van 16,54 liep volgen door een rondje 25,1 en een rondje 26,8, had Kulizhnikov met zijn opening van 16,20 en een rondetijd van 24,8 al een voorsprong van 0,58 seconde na 600 meter. Yuskov baarde vooral opzien met een zeer snelle slotronde van 26,0.

 

Nuis leverde zijn race af in een stadion dat zich in de twee ritten voor hem luidkeels voor zijn concurrenten had laten horen. “Het was een gekkenhuis”, vervolgde de Nederlander. “Dat was prachtig. Dat zorgde er ook voor dat ik extra strijdlustig was. Ik heb voor elke meter gevochten, maar het was helaas niet goed genoeg. Ik weet ook niet waar ik het vandaag heb laten liggen. Voor mijn gevoel kan ik Kulizhnikov kloppen, maar dat had ik dan wel vandaag moeten doen. Nu heb ik hem wéér niet.”

Related updates