Nuis verslaat Kulizhnikov op eerste 1000 meter WK Sprint

Kjeld Nuis heeft zaterdag op de eerste dag van het WK Sprint in Seoul indruk gemaakt op de 1000 meter. Met een daverend baanrecord versloeg hij Pavel Kulizhnikov voor het eerst dit seizoen. Met zijn degelijke 500 meter eerder op de dag leverde dat hem een tweede plaats op in het tussenklassement. Kulizhnikov staat 0,24 seconde op hem voor.

 

Al het hele schaatsseizoen heeft Kjeld Nuis het gevoel dat hij Pavel Kulizhnikov, de beste sprinter van de wereld, kan kloppen op de 1000 meter. Een aantal keer kwam hij er heel dichtbij, maar sneller was de schaatser van Team LottoNL-Jumbo nog niet. Tot dit weekend. Zaterdag reed hij in een onderling duel hard bij de Rus weg. “Dit voelde heerlijk”, zei Nuis na zijn race. De 1.09,27 die hij kort daarvoor neerzette, was een dik baanrecord en bovendien 0,59 seconde sneller dan de 1.09,86 van Kulizhnikov. 

 

Waar Nuis tot nu toe steeds de laatste ronde van de 1000 meter had om bij Kulizhnikov in de buurt te komen, kwam hij dit keer al na 600 meter onderdoor. “In plaats van dat ik de hengel weer moest uitgooien en naar hem toe moest zien te rijden in de laatste ronde, lag ik nu na 600 meter al voor”, gaf hij aan. “Toen was het ‘pak me dan als je kan’. Ik had vervolgens niet verwacht dat ik hem zo dik zou kloppen.”

 

Dynamisch

De omstandigheden in Seoul geven Nuis bovendien een steuntje in de rug. “Je ziet aan de tijden die gereden worden dat het zwaar is”, analyseerde hij. “Als 1500 meter specialist kan ik goed uit de voeten op zachter ijs. Ik kan mijn rit goed dynamisch houden en nog veel goed maken in de laatste bocht. Je moet voor elke centimeter vechten en dat vind ik lekker. Deze omstandigheden zijn geschikt voor mij.”

 

Nuis mikte voorafgaand aan dit WK sprint op een podiumplaats, maar staat na de eerste dag steevast tweede. Toch durft hij nog niet direct naar het goud te kijken. “Ik verwacht niet dat ik morgen een 34’er ga rijden op de 500 meter, dus meedoen voor goud gaat normaal gesproken niet lukken. Ik ga het Kulizhnikov wel heel moeilijk maken en mijn uiterste best doen. Ik weet dat ik nog harder kan dan ik vandaag heb laten zien.”

 

De Neeling

Sanneke de Neeling maakte zaterdag haar debuut op het WK sprint. De Nederlands kampioene deed dat met een tijd van 39,77 op de 500 meter. In combinatie met haar 1.18,67 leverde dat een 20e plaats op in het klassement na de eerste dag.

Related updates