Nuis wint 1000 meter en passeert Kulizhnikov

Kjeld Nuis heeft de laatste 1000 meter van het seizoen op zijn naam geschreven. Bij de World Cup finale in Heerenveen reed de schaatser van Team LottoNL-Jumbo als enige onder de 1.09,00. Zijn zege leverde hem bovendien de winst in het eindklassement op.

 

Het ging na afloop van de 1000 meter niet alleen over de zege van Nuis. De afwezigheid van Pavel Kulizhnikov, voorafgaand aan de World Cup finale nog leider in het klassement op de kilometer, was eveneens onderwerp van gesprek. “Ik had er zin in om tegen hem te rijden”, zei Nuis. Hij had uitgekeken naar een onderlinge confrontatie met zijn Russische rivaal, waarvan deze week bekend werd dat hij is betrapt op het gebruik van het verboden middel Meldonium. 

 

Dik verdiend

Het resultaat van de afwezigheid van Kulizhnikov was dat Nuis en Gerben Jorritsma slechts met z’n tweeën op het podium stonden bij de prijsuitreiking van het eindklassement. “Dat is denk ik nog niet vaak voorgekomen”, gaf Nuis aan. “Ik ben er niet minder blij om. Ik kwam hier maar voor één ding en dat heb ik gehaald. Ik heb het klassement gewonnen en ik denk dat mijn overwinning dik en dik verdiend is. Het was even moeilijk om me te concentreren, deze week, en dat zag je ook terug in mijn eerste rondje. Daar was ik misschien iets te verbeten. Ik kon hem vervolgens wel lekker doorrijden, waardoor ik als enige onder de 1.09,00 rijd. Dat ziet er mooi uit.”

 

Oude blessure

Gerben Jorritsma reed met een tijd van 1.09,40 naar de 4e plaats in de daguitslag en steeg daarmee naar de derde plaats in het eindklassement. “Ik had vandaag een beetje last van mijn oude blessure”, zei hij na afloop. “Het was moeilijk om op gang te komen. Als ik meer vermogen had geleverd in mijn eerste ronde, was ik door mijn benen gezakt omdat het zoveel pijn deed. Gelukkig kon ik wel een goede laatste ronde rijden en kom ik op een acceptabele tijd uit. Het liefst had ik vandaag harder gereden, maar als je kijkt naar de omstandigheden, zat er niet meer in.”

Related updates