Nuis wint eerste WK-medaille ooit op de 1500 meter

Kjeld Nuis heeft op het WK afstanden in Kolomna zilver gewonnen op de 1500 meter. De Nederlander van Team LottoNL-Jumbo reed in de voorlaatste rit naar een tijd van 1.45,66 en zag in de slotrit alleen de Rus Denis Yuskov (1.44,13) onder zijn tijd door komen.

 

Nuis begon zijn rit op de schaatsmijl snel. Op zijn opening van 23,31 volgende een rondetijd van 25,6. Tot die tijd gingen Nuis en zijn tegenstander Joey Mantia nog redelijk gelijk op, maar met de snelle buitenbocht die de Nederlander daarop liet volgen, bracht hij Mantia in de problemen. Na bijna 900 meter kwamen Nuis en Mantia tegelijk uit op de kruising. Omdat Nuis uit de buitenbocht kwam, had hij voorrang, maar dat gaf de Amerikaan hem maar nauwelijks. “Op dat moment dacht ik alleen maar: ‘dit is mijn kruising, ik heb voorrang en als het moet rijd ik dwars door je heen’”, zei Nuis na afloop. “Ik moest één slag inhouden, maar daarna had ik zoveel agressie in me dat ik er niet heel veel hinder aan heb ondervonden.”

 

In de daaropvolgende 1,5 ronde stelde Nuis zijn eerste WK-medaille op de 1500 meter veilig. “Daar ben ik echt heel blij mee. Ik heb nog nooit een medaille gewonnen op de 1500 meter, dus deze zilveren medaille voelt echt als een overwinning. Ik heb het hele seizoen constant gereden en dat geeft me het gevoel dat ik volgend jaar nog een stap kan zetten. Ik kan op deze afstand mee gaan doen om het goud.”

 

Toch stond Nuis na afloop nog even stil bij zijn bewogen rit. “Natuurlijk raak je een beetje uit je flow door zo’n wissel. Daarvoor zat ik juist lekker in mijn ritme. Achteraf had ik ook heel graag in de buitenbocht tegen Yuskov gestart. Dan had ik de hele rit een richtpunt gehad, terwijl ik het nu 1,5 ronde lang alleen moest doen. Aan de andere kant is dit wat ik vandaag kon en zat er niet meer in dan zilver.”

Related updates