Nuis wint tweede zilver op 1000 meter en is klaar voor hoofddoelen

Kjeld Nuis is op de laatste dag van de World Cup in Stavanger nipt geklopt op de 1000 meter. In een rechtstreeks duel met Pavel Kulizhnikov kwam hij 0,03 seconde tekort voor het goud. ’s Ochtends werd hij in de B-divisie tweede op de 500 meter in een tijd van 35,28 waarmee hij zijn deelname aan het WK sprint veiligstelde.

 

De tweestrijd tussen Kjeld Nuis en Pavel Kulizhnikov op de 1000 meter was zondagmiddag bijna een kopie van hun confrontatie van een dag eerder. De Rus won in exact dezelfde tijd en Nuis was 0,03 seconde minder snel. Het verschil was een dag later dus 0,01 seconde groter. Wat ook niet anders was dan zaterdag, is het verschil met de rest van het deelnemersveld. “Kulizhnikov en ik stijgen boven de rest uit”, beaamde de schaatser van Team LottoNL-Jumbo na afloop. “Dat doet me goed en geeft heel veel vertrouwen richting het WK. Natuurlijk baal ik ervan dat ik hem tot twee keer toe net niet klop, maar ik ben aan de andere kant wel tevreden met het niveau dat ik heb laten zien.”

 

Door zijn snelle tijden op de 1000 meter, hoefde Nuis op de 500 meter niet boven zichzelf uit te stijgen om zich te plaatsen voor het WK sprint. Ook op die afstand was hij echter de snelste van de vier kanshebbers op dat ticket. “Ik had al lang geen 500 meter meer gereden”, zei Nuis over die prestatie. “Dat maakt mijn prestatie extra mooi. Ik ben erg blij met het feit dat ik me heb geplaatst voor het WK sprint. Ze hebben dit weekend een klassement bijgehouden over de 500- en de 1000 meters en dan zou ik derde zijn geworden. Dat is natuurlijk hartstikke mooi.”

 

Een medaille op het WK sprint zou een primeur zijn voor Nuis. “Dat is iets wat ik graag wil bereiken. Als ik net zoals dit weekend twee snelle 1000 meters rijd, maak ik daar kans op.” Er is voor Nuis de komende periode nog meer te winnen, want het WK afstanden is het hoofddoel van zijn seizoen. “Op de 1500 meter heb ik ook nog nooit een WK-medaille gewonnen. Ik zou blij zijn als dat me lukt. Op de 1000 meter neem ik echter geen genoegen met minder dan goud.”

 

Gerben Jorritsma kwam ook in actie op de tweede 500- en de tweede 1000 meter. Op de 1000 meter reed hij een tijd van 1.09,23 en werd hij 8e. Zijn 35,58 was goed voor de 17e plaats in de B-divisie. Sanneke de Neeling reed zondag ook nog een wereldbekerwedstrijd. Zij klokte op de 1000 meter een tijd van 1.16,45 en werd 13e.

Related updates