Olde Heuvel stopt per direct met schaatsen

Wouter olde Heuvel stopt met schaatsen. De 29-jarige rijder van Team LottoNL-Jumbo stond een paar maanden langs de kant vanwege een blessure en heeft nu besloten zijn carrière definitief te beëindigen. Olde Heuvel werd in zijn loopbaan twee keer Nederlands kampioen allround, twee keer wereldkampioen team pursuit én veroverde brons op de 5000 meter van de WK afstanden in 2008.

,,Na alle onderzoeken zijn de specialisten tot de conclusie gekomen dat het nog een lang proces wordt, voordat ik weer helemaal fit ben", reageert Olde Heuvel. ,,De afgelopen jaren heb ik zoveel blessureleed gehad, dat het gewoon een keer ophoudt. Mijn lichaam is niet meer klaar voor topsport. Omdat je al zoveel tegenslagen hebt gehad, is dit er nu één te veel. Het is goed geweest. Het is tijd voor andere dingen."

De pupil van coach Jac Orie reed in november zijn laatste wedstrijd, waarna hij geveld werd door een bovenbeenblessure. De afgelopen periode werd duidelijk dat hem wederom een lang revalidatieproces te wachten staat. ,,Mijn seizoen was juist heel goed begonnen en ik had het gevoel dat ik aan één van mijn betere seizoenen ging toewerken. Natuurlijk ben ik dan heel teleurgesteld hoe het gelopen is. Maar dit is realiteit die ik onder ogen moet zien", zegt Olde Heuvel. ,,Ik was graag nog 2 jaar door gegaan tot de Olympische Spelen, aangezien de afgelopen 2 jaar bij Jac heel goed gingen. Jammer genoeg kwam er toen toch weer een blessure."

De 29-jarige Tukker, geboren in Losser, is inmiddels begonnen met een trainerscursus (,,ik vind het leuk om met jeugd te werken en mijn ervaring en kennis te delen") maar gaat zich wellicht ook focussen op het materiaal. ,,Ik heb me altijd graag verdiept in het slijpen en 'benden'van schaatsen. In Nederland heb je Ronald van den Ing die dat doet, maar bij vele andere landen hebben ze daar heel weinig kennis van. Wie weet, ik heb nog geen idee wat er allemaal op mijn pad komt."

Olde Heuvel had het de afgelopen 2 seizoenen heel goed naar zijn zin bij Team LottoNL-Jumbo en zal vooral de hechte vriendengroep gaan missen. ,,Ik kijk daar heel positief op terug. Door het groepsproces ben ik ook beter gaan rijden. Zo stond ik vorig voorseizoen bij alle World Cups op het podium en eindigde ik als 2e op het NK allround achter Sven."

Zijn mooiste moment beleefde hij in 2008, in de Japanse stad Nagano. Toen Olde Heuvel als jong 'broekie' zijn eerste individuele medaille pakte op een groot toernooi.  ,,Ik werd niet alleen wereldkampioen ploegenachtervolging, maar ook derde op de 5000 meter. Dat was wel een bijzonder moment."

Komende zaterdag neemt hij officieel afscheid in een uitverkocht Thialf. En dan is hij topsporter-af: ,,Ik vind schaatsen een prachtige sport en ik ga het zeker missen."

Related updates