Jan Smeekens: Optimaal getraind in Portugal

Vergeleken met de temperaturen in Nederland was het wel een stuk warmer.

Optimaal getraind in Portugal 

De schaatsers van Team LottoNL-Jumbo hebben bij temperaturen van soms wel 30 graden onder meer kracht- en sprinttrainingen afgewerkt in Portugal. Vergeleken met de temperaturen in Nederland was dat wel een stuk warmer.


"Laten we het er maar op houden dat het gewoon lekker weer was", vertelt Jan Smeekens. "Dat het soms héél warm was wist ik van tevoren. Als we gingen fietsen kon ik me vooral verheugen op de afdaling. Die frisse wind zorgde ervoor dat je even af kon koelen. Bovendien waren we bewust voor het weer naar Portugal gegaan, dan mag je ook niet klagen. Alles was hier perfect geregeld voor ons. De activiteiten die we hier ondernamen konden we natuurlijk ook in Nederland doen, maar hier ving je sowieso meer vitamine D in de zon. Ook was het prettig dat de begeleiding op korte afstand zat. Als je een fysiotherapeut nodig had liep je zo binnen, of wanneer je een vraag had over techniek was de kamer van Jac om de hoek. 
 
"Persoonlijk ben ik erg tevreden met de progressie die ik op dit moment boek. Ik heb een rugblessure gehad, maar het gaat steeds beter. Waar ik eerst nog rekening moest houden met hoe ik trainde, ben ik daar nu niet meer mee bezig en kan ik alles gewoon doen. Als topsporter werk je daar naartoe en ik voel me op dit moment gewoon goed. Het voelt alsof ik met een schone lei kan beginnen en toewerk naar een niveau dat ik nog nooit heb gehaald. Ik ken mijn lichaam erg goed en begin nu te merken dat ik steeds verder kan gaan. Die grens zoek ik op tijdens verschillende trainingen. Bij de krachttraining in Portugal werkten we veel met gewichten en squatte we veel, we stonden veel op de skeelers én dedensprintjes op de atletiekbaan. Dat sprinten deden we tegen elkaar en iedereen wilde kosten wat kost winnen. Zo motiveerden we elkaar om net nog dat extra beetje energie te leveren. Die diversiteit maakte het extra leuk om met het hele Team op trainingskamp te gaan. 

"Als we gaan fietsen doen we dat tegenwoordig net zoals de wielrenners op Bianchi’s. Het is een stijve fiets met vermogensmeters van Pioneer erop en dat loopt als een trein. Je merkt dat het licht fietst. Een toevoeging aan het team. 

"Wat wij vooral erg mooi vinden om te doen zijn de snelheidstrainingen. Wel op skeelers. Je hebt het gevoel dat het nodig is alle zeilen bij te zetten om niet uit de bocht te vliegen en dat prikkelt je snelle spiervezels. Natuurlijk houden we elkaar goed in de gaten en zorgen we dat er geen gekke dingen gebeuren. Je weet van elkaar wat voor prestaties er geleverd kunnen worden en zo proberen we als team elkaar ook te helpen.”

Het trainingskamp was voor nieuweling Patrick Roest de eerste buitenlandse trip met zijn nieuwe team. "Hij kon goed meetrainen met allrounders Sven, Douwe en Wouter en heeft al veel bijgeleerd", zegt Jan. "Andersom was het voor ons ook prettig om nieuw bloed in het team te hebben. Een nieuwe teamgenoot brengt weer andere gesprekken met zich mee, wat prettig is. Het is zonde dat Hein Otterspeer er niet bij was in verband met zijn blessure, maar met Patrick hebben we er nu een prima trainingspartner bij. De groep was in ieder geval groot genoeg om goede trainingen te draaien.

"De schaatsen kunnen inmiddels weer uit het vet. Over ongeveer een week staan we op het ijs. Omdat Thialf wordt verbouwd wijken we uit naar Enschede. De zomer duurt nog lang, maar is voorbij voor je het weet. Als je aan de start staat van de eerste wedstrijd lijkt het eerste trainingskamp nog maar net afgelopen. Gelukkig verloopt alles volgens schema, zodat we er op tijd klaar voor zijn."

Related updates