Orie is verrast door de ontwikkeling van De Neeling en Roest

Het NK sprint en het NK allround in Heerenveen stonden voor Team LottoNL-Jumbo in het teken van de doorbraak van de twee grootste talenten van de ploeg. De 19-jarige Sanneke de Neeling verraste met de Nederlandse titel op het NK sprint terwijl de 20-jarige Patrick Roest zichzelf op de kaart zette met een derde plaats op het NK allround.

 

“Het is ontzettend leuk als jonge mensen zo vooruit gaan”, zei Jac Orie zondagavond nadat Patrick Roest zijn podiumplaats op het NK allround had behouden door een persoonlijk record te rijden op de 10.000 meter. “Ze rijden het ene persoonlijke record na het andere. Ze bewijzen daarmee dat we op het goede spoor zitten en dat geeft mij als coach ook heel veel energie. Sanneke heeft zich geplaatst voor het WK sprint en Patrick kan zich nog plaatsen voor het WK allround. Dat is prachtig.”

 

Ontwikkeling

De jongelingen verrasten niet alleen veel schaatsliefhebbers met hun prestaties. Ook Orie had deze progressie niet van ze verwacht. “Ik had wel verwacht dat ze zich zouden verbeteren, dit seizoen, maar ze zitten nu een stap boven de ontwikkeling die ik voor ogen had. Het gaat nu wel heel hard met ze, maar dat maakt het alleen maar leuker.” Orie heeft voorafgaand aan het seizoen een duidelijk plan gemaakt voor het tweetal en daar blijft hij zich dit seizoen aan houden. “Je moet een inschatting maken van wat jonge mensen aankunnen en dat hebben wij vrij aardig gedaan. Daar gaan we dit seizoen niets meer aan veranderen. Na dit seizoen gaan we het opnieuw evalueren. Voorlopig moeten ze allebei nog aan hun basis werken. Ze kunnen zich op de langere afstanden nog flink ontwikkelen. Dat geldt voor Patrick als allrounder, maar zeker ook voor Sanneke. Als zij de wereldtop op de 1000 meter wil halen, moet daar ook een hele goede 1500 meter bij komen.”

 

De gretigheid van het tweetal hielp ze tot nu toe bij hun ontwikkeling. Orie moet zijn talenten soms eerder temperen dan aansporen. “Daar zit een goede verhouding in”, nuanceerde hij. “Ze zijn op een goede manier met hun sport bezig en staan er op een realistische manier in, maar soms moet ik ze inderdaad een beetje afremmen.”

 

De Neeling en Roest zijn niet de eerste talenten die dit seizoen namens Team LottoNL-Jumbo doorbreken. Gerben Jorritsma (22) won dit jaar al een wereldbeker en werd zaterdag 3e op het NK sprint.

Related updates