Patrick Roest opent het seizoen met 2 PR's

De schaatsers van Team LottoNL-Jumbo reden dit weekend een trainingswedstrijd in de Max Aicher Arena in Inzell. Op de 3000 meter was het podium volledig Team LottoNL-Jumbo. Sven Kramer - die het baanrecord aanscherpte naar 3.39,02 - stond op de hoogste trede met naast hem Patrick Roest en Douwe de Vries.

Voor Roest was dit zijn eerste wedstrijd van het seizoen. “Zo’n eerste race is altijd een grote verrassing, ik ben hier zenuwachtiger voor dan voor andere wedstrijden in het seizoen.” Roest kon niet te lang stil staan bij zijn zenuwen. “Je moet er niet te veel bij nadenken, ik heb goed getraind deze zomer. Dus dan moet het goed komen, het is afwachten wat dan de tijd wordt.”

Dat hij goed getraind heeft baseerde hij op de resultaten in de afgelopen weken. "De testen die we bij Jac Orie hebben gedaan wezen erop dat ik beter ben geworden. Ook voelde ik dat in de trainingen op het ijs en op de fiets.”

Dat het goed zat bleek al snel uit de rondetijden van  Roest. De eerste ronde was een 27'er. “Ik ben iets te enthousiast begonnen maar uiteindelijk hield ik het nog redelijk vlak, mijn laatste rondje was 29,5. Natuurlijk kan het nog beter maar voor een eerste wedstrijd was het zeker goed. Ik schaatste zes seconden van mijn PR af dus daar ben ik heel tevreden over."

Baanrecord

De schaatser van Team LottoNL-Jumbo kwam op de 3 kilometer in een tijd van 3.39,33 over de streep. Een baanrecord dat niet lang bleef staan. “Het was natuurlijk leuk geweest als ik het baanrecord kon houden, maar je weet dat als Sven achter je start de kans groot is dat je record eraan gaat. Ik ben allang blij dat ik zo’n mooie tijd heb neer kunnen zetten. Deze tijd belooft hopelijk veel voor de komende wedstrijden en ik hoop dat ik nog een stap kan zetten.” Sven Kramer won de 3 kilometer in een tijd van 3.39,02. Niet alleen een baanrecord, maar ook een persoonlijk record op deze afstand. Derde werd Douwe de Vries in een tijd van 3.43,59.

1500 meter

Een dag later reed de 20-jarige Zuid-Hollander harder dan ooit op de 1500 meter. Hij volbracht de afstand in 1.46,25 en dook daarmee onder zijn persoonlijk record. Het leverde hem de tweede tijd op, achter de Belg Bart Swings.

In het komende seizoen hoopt Patrick Roest zich als allrounder te laten zien. “Mijn doelen zijn de 1500 meter en de 5 kilometer maar ook het allrounden, want dat blijft wat mij betreft het mooiste om te doen.” In tegenstelling tot vorig jaar hoopt Roest bij alle titeltoernooien te starten. “Het was vorig jaar al bijzonder dat ik de reserveplek kon binnenhalen, maar dit jaar wil ik er overal gewoon staan.”

Ook op de andere afstanden hebben de schaatsers van Team LottoNL-Jumbo goede tijden neergezet. Jan Smeekens reed een 35,22 op de 500 meter en een 1.10,03 op de 1000 meter, een PR op een laaglandbaan. Op diezelfde 1000 meter was het Kjeld Nuis die in een tijd van 1.09,49 2e werd. Op de 500 meter kwam Hein Otterspeer tot een tijd 35,48. Gerben Jorritsma 35,68 en Kjeld Nuis 35,75.

Otterspeer tekende een dag later nog voor een mooi persoonlijk record op de 1500 meter, door na 1.47,68 te finishen.

Related updates