Paul Martens 10e in de Cadel Evans Great Ocean Road Race

In de laatste wedstrijd op Australische bodem is Paul Martens als 10e geëindigd. De Cadel Evans Great Ocean Road Race is een wedstrijd die deels over de gelijknamige weg in de buurt van Geelong wordt verreden. Deze WorldTour-wedstrijd eindigde in een sprint van een uitgedund peloton. Daarin zaten namens Team LottoNL-Jumbo, Paul Martens en Robert Gesink. Zij werden 10e en 11e achter winnaar Nikias Arndt (Sunweb).


“Natuurlijk is het raar dat je als ploeggenoten 10e en 11e wordt. Maar de groep was te groot om echt een kaart te trekken.” Paul Martens legt uit waarom hij en Gesink zo dicht bij elkaar finishten. “Ik denk dat we tevreden mogen zijn, we hebben een goede koers gereden. Robert en ik zijn beide geen topsprinters en dat maakt het lastig om mee te doen voor de overwinning. Dan is het fijn om toch top 10 te rijden in een WorldTour-wedstrijd.”


Al vrij snel reed er een kopgroep van vier weg die pas in de plaatselijke rondes werd ingelopen. Op het finalecircuit probeerden veel renners te ontsnappen. “In de grote ronde gebeurde er niet zo heel veel. Het peloton werd gecontroleerd en het was wachten op de lokale ronden. Toen we daar aankwamen begon het peloton behoorlijk te koersen. De ontsnappingspogingen werden snel teniet gedaan maar er ontstond wel een soort van afvalkoers. Het peloton viel niet meer stil en tussen het klimmen door was er weinig tijd om te herstellen. Uiteindelijk bleven Robert en ik over in een uitgedund peloton.” In de laatste honderden meters werd met Cameron Meyer (Korda) de laatste aanvaller ingerekend en sprintte de Duitser Arndt naar de zege.


Mooie start van het seizoen


Morgen vliegt Team LottoNL-Jumbo weer terug naar huis. Paul Martens heeft genoten van zijn seizoensstart. “Ik ben al heel wat jaren prof, maar dit was voor mij de eerste keer dat ik in Australië mijn seizoen begon. Ik heb de afgelopen weken vaak gedacht waarom ik dit niet eerder heb gedaan. Het was ontzettend mooi om hier te rijden, ik denk dat er over de hele wereld geen beter georganiseerde koersen zijn dan hier in Down Under.”


Toch was het volgens Martens geen rustig begin van het seizoen. “Het niveau was wel erg hoog hier. Ik wist dat de Australiërs altijd in topvorm zijn op dit moment, maar dat wij zulke hoge waardes moeten trappen had ik niet verwacht. Vooral de Tour Down Under doet niet onder voor wedstrijden zoals Tirreno-Adriatico of Parijs-Nice. Je moet al een aardig niveau hebben om hier mee te kunnen doen voor de winst.”


Addy Engels


Ploegleider Addy Engels keert ook met een goed gevoel terug naar Nederland. “Vandaag hebben de mannen goed gekoerst. Robert was erg sterk, maar er was teveel controle. We probeerden nog de kaart Enrico te trekken maar hij kon niet meekomen. Robert en Paul moesten daarna sprinten en kwamen tot de 10e en 11e plek.”

 

Al met al heeft Engels zich goed vermaakt de afgelopen weken. “Ik denk dat we het seizoen goed begonnen zijn. Het is altijd lastig om gelijk te scoren hier aangezien de Australiërs in topvorm zijn en de dienst uitmaken. We hebben goed meegedaan en twee keer top 10 gereden.”

Related updates