Robert Gesink 7e in de 110e Ronde van Lombardije

Robert Gesink is zevende geworden in een loodzware editie van de Ronde van Lombardije. De Nederlander van Team LottoNL-Jumbo moest in de sprint om de 6e plaats alleen Alejandro Valverde (Movistar) voor zich laten. De Colombiaan Esteban Chaves (Orica) won de koers door medevluchters Rigoberto Uran(Cannondale) en Diego Rosa (Astana) te verslaan.

“Het was een pittige dag, maar ik voelde me goed. Ik ben tevreden met een 7e plek.” Robert Gesink geeft aan dat dit het maximale was vandaag. “De koers was erg lang en het is weinig stil gevallen vandaag.” Het duurde lang voordat er in de 241km lange wedstrijd een kopgroep kwam. Toen er uiteindelijk toch een kopgroep ontstond, kreeg deze in eerste instantie veel ruimte. Nadat Orica en Movistar op kop gingen rijden, werden de koplopers een voor een opgeraapt en viel het peloton uit elkaar. Robert Gesink opende de finale door met nog 60km te gaan een tegenaanval op te zetten. “Ik besloot vroeg te gaan omdat ik mij goed voelde, maar ook zeker met het oog op de zware klimmen die nog zouden komen. Het was een goede beslissing en al vrij snel kwamen de topfavorieten aansluiten. Vanaf dat moment was het vooral volgen.”

Aan het begin van de zware klim moest ik mijn eigen tempo kiezen en kon ik de groep niet meer volgen. De vier mannen die toen wegreden waren gewoon sterker dan ik. In onze groep zaten ook nog eens veel ploeggenoten van de mannen vooraan en dan weet je dat het lastig wordt om deze groep terug te pakken.” In de straten van Bergamo wist de Italliaan Villella (Cannondale) nog weg te rijden van de achtervolgers. Valverde won uiteindelijk de sprint van deze groep, Gesink werd 7e. “Op het laatste klimmetje in Bergamo ben ik vol gegaan en daarna kon ik nog mooi naar een 7e plek sprinten.”

Lombardije was de laatste wedstrijd van Gesink dit jaar. “Na de ellende aan het begin van het jaar heb ik het goed af kunnen sluiten met een goede Vuelta en een mooie uitslag in Lombardije. Nu even ontspannen en dan plannen maken voor 2017.” 

Addy Engels

“Stiekem hoop je op een top 10 notering en we zijn blij dat het gelukt is. De vier mannen voorop waren vandaag de sterksten en dan is het mooi dat Gesink nog naar een 7e plaats kan sprinten.” Ploegleider Addy Engels zag dat Gesink het zwaar had. “We zagen dat Gesink zeker niet de beste was, maar dat hij heeft gevochten om er bij te blijven. We waren blij verrast toen hij in de sprint alleen Valverde voor zich moest laten.”

“Er waren veel renners die wisten dat de finale voor hen te zwaar zou zijn. Daarom probeerden veel renners in de kopgroep te komen. Het duurde lang voordat er een kopgroep weg was, dat maakte de koers aan het begin erg zwaar. Gelukkig reed de kopgroep voor de Ghisallo weg, anders was op deze klim alles al uit elkaar gereden.” 

Halverwege de koers op de Valcava vielen de meeste slachtoffers. “Op de hoogste klim van de dag spatte alles uit elkaar en al vrij snel bleef de groep met Gesink over."

Related updates