Robert Gesink 9e in Koninginnenrit Tour Down Under

Robert Gesink is in de 5e etappe van de Tour Down Under als 9e geëindigd. Op de flanken van Willunga Hill was het klassementsleider Richie Porte (BMC) wiens aanval in de finale werd beloond met de ritzege. Vanzelfsprekend staat Porte ook na de 151 kilometer lange koninginnenrit aan de leiding in het algemeen klassement. De kopman van Team LottoNL-Jumbo staat nu 8e op 1 minuut en 2 seconden.


“Het was een zware finale vandaag maar ik merk wel dat ik het maximale eruit heb gehaald. Ik moet tevreden zijn met de 9e plek in de etappe en de 8e plaats in het algemeen klassement. Met dit deelnemersveld ligt het niveau hoog en ik ben blij dat ik dat niveau kan halen.”


Onderweg naar de eerste beklimming van Willunga Hill reed er een kopgroep van vier man weg. BMC, Orica en Sky controleerden de koers en de voorsprong bleef lange tijd tussen de 3 en 4 minuten.  Op 10 kilometer van de streep reden er nog drie man op kop en hadden zij een voorsprong van 45 seconden. Met Sky en Orica op kop van het peloton verdween de voorsprong aan de voet van Willunga Hill. 


Net achter Sky en Orica begon Gesink aan zijn slotklim. “Ik voelde mij goed en de klim ben ik goed op gereden. Vooral in het laatste stuk heb ik nog veel kunnen goed maken. Het is mooi om hier te mogen koersen. Het is een schitterende koers met enthousiast publiek.”


Porte liet op Willunga Hill zien waarom deze klim hem zo goed ligt, in de laatste kilometers versnelde hij en niemand kon meer volgen. 20 seconden later klopte Nathan Haas (Dimension) Esteban Chaves (Orica) in de sprint om plek twee. Robert Gesink zat daar net achter. De kopman van Team LottoNL-Jumbo kwam op 23 seconden als 9e over de streep. In het klassement sluit hij weer de top 10 in. Gesink staat nu 8e op 1.02.



Addy Engels 


De ploegleider Addy Engels kijkt tevreden terug op de koninginnenrit. “Robert heeft opnieuw het maximale eruit gehaald en de ploeg heeft hem goed kunnen ondersteunen. De renners reden erg hard de slotklim Willunga Hill op en er was niks tegen Porte te doen. Robert kon mooi aanklampen bij het groepje achter Chaves en Henao.”


Met een sprintetappe voor de boeg kan Engels al voorzichtig terugkijken. “Het is mooi om hier met Gesink top 10 te rijden. In de WorldTour, het hoogste niveau, is dat altijd een mooi resultaat. “


Related updates