Roest en De Vries slaan gat met Stroetinga op 1500 meter World Cup Stavanger

Patrick Roest en Douwe de Vries strijden dit weekend bij de World Cup in Stavanger om het derde startbewijs voor het WK allround. Het tweetal van Team LottoNL-Jumbo neemt het in een klassement over de 1500 meter en de 5000 meter op tegen Arjan Stroetinga. Op de 1500 meter nam Roest een voorsprong, De Vries volgt hem op de voet.

 

Patrick Roest werd vrijdagmiddag tweede in de B-divisie van de 1500 meter in Stavanger. Alleen Olympisch kampioen Zbigniew Brodka deed korter over de schaatsmijl dan de 1.48,09 van de jongeling van Team LottoNL-Jumbo. Toch was Roest na afloop niet tevreden. Het verschil met Douwe de Vries, die met een tijd van 1.48,46 zesde werd, vond hij te klein. “Dit verschil is voor mijn gevoel niet groot genoeg”, zei Roest, die op de 5000 meter van zaterdag 1,23 seconde mag verliezen op De Vries. “De tijd die Douwe rijdt is een tijd die ik van hem verwachtte, maar als je mijn race vergelijkt met die van vorige week op het NK, had het sneller gemoeten. Het lukte me minder goed om snelle rondetijden te rijden. Mijn opening was goed, maar daarna stokte het een beetje.”

 

De zilveren medaille die hij met zijn prestatie won, plaatste Roest dan ook in perspectief. “Ik ben blij met mijn podiumplaats, want ondanks dat het in de B-divisie was, is het wel een prestatie op een World Cup. Ik heb ook nog niet eerder zo’n goede prestatie geleverd in een wereldbekerwedstrijd. Toch had ik liever naast het podium gestaan met een tijd sneller dan 1.48,00, want het gaat er uiteindelijk om dat de beste van ons drie naar het WK mag. Nu weet ik dat het een moeilijk verhaal wordt om mijn voorsprong op Douwe te verdedigen. Hij staat er het beste voor.”

 

Roest heeft als gezegd een voorsprong van 1,23 seconde op De Vries. Stroetinga moet door zijn 1.49,52 al 4,77 seconden goedmaken op Roest en 3,54 op De Vries.

 

Ook voor het WK sprint wordt nog een startbewijs vergeven. Daarvoor strijden Gerben Jorritsma en Kjeld Nuis namens Team LottoNL-Jumbo tegen Jesper Hospes en Pim Schipper. De startplek voor het sprinttoernooi wordt vergeven aan degene die in een klassement over één 500 meter en de 1000 meter het snelst is. Gerben Jorritsma was na de eerste 500 meter met zijn 35,42 sneller dan Hospes (35,46) en Schipper (35,83). Kjeld Nuis rijdt behalve de 1000 meter alleen de tweede 500 meter. In die race krijgen Hospes en Schipper ook de kans om de achterstand op Jorritsma ongedaan te maken.

Related updates