Roglic valt terug in apocalyptische 5e rit in Ronde van Polen

Primoz Roglic is in de vijfde etappe van de Ronde van Polen in de aanval gegaan. De Sloveen van Team LottoNL-Jumbo maakte in zware weersomstandigheden deel uit van een kopgroep van 18 man van waaruit Tim Wellens (Lotto-Soudal) de rit won en de leiding in het klassement greep. Roglic moest met nog 20 kilometer te gaan passen en verloor 15 minuten en 29 seconden.

 

“Ik wil deze dag best apocalyptisch noemen”, zei ploegleider Addy Engels. “Het vroor niet, er was geen storm of onweer, maar het was de hele dag nat en een graad of tien. Iedereen raakte verkleumd en de rit was enorm lastig en lang. 100 kilometer voor de finish was alles al uit elkaar geslagen.”

 

Move

Op dat moment was Primoz Roglic de debatten voor geweest. Hij koos de aanval en maakte onderdeel uit van een grote kopgroep. “Het was een goede move van Primoz om in dat groepje mee te zitten”, vervolgde Engels. “Het ging lang goed met hem, maar vlak voor het ingaan van de laatste ronde, kreeg hij het moeilijk. Hij is verkleumd geraakt en moest lossen. Hij heeft een goede eerst driekwart gedeelte van de wedstrijd gereden, maar daarna werd het te lastig. De verschillen zijn uiteindelijk heel groot en dat zegt veel.”

 

“Het is natuurlijk een teleurstelling dat het Primoz niet is gelukt om een goed klassement te rijden, want dat was wel ons doel”, gaf Engels aan. “Maar er zat duidelijk niet meer in dan dit. Uiteindelijk is hij er op kwaliteit af gereden. Als hij niet in die voorste groep had gezeten, was het een ander verhaal geweest. Dat hij er in dit weer in eerste instantie goed bij zat, betekent dat hij stappen maakt. Nu moeten we de volgende stap zetten zodat hij binnenkort ook een goed klassement kan rijden. Dat was vandaag een brug te ver.”

 

Zwaarste dag

Roglic keek na afloop terug uit de zwaarste dag uit zijn wielercarrière. “Ik heb deze omstandigheden niet eerder meegemaakt”, zei hij. “Het was vreselijk zwaar en heel erg koud. Ik heb alles gegeven om vooraan te eindigen, maar dat is me niet gelukt. Ik kan er moeilijk teleurgesteld over zijn, want ik kon gewoon echt niet meer geven dan ik vandaag gedaan heb.”

Related updates