Roglic wint 9e etappe Giro d’Italia

Primoz Roglic heeft zondag de 40,5-kilometerslange tijdrit in de Giro d’Italia gewonnen. De Sloveen van Team LottoNL-Jumbo was rondom Chianti 10 seconden sneller dan runner-up Matthias Brändle (IAM Cycling). Steven Kruijswijk werd 21e en staat nu 4e in het algemeen klassement. Gianluca Brambilla (Etixx - Quick Step) behield de roze trui.

 

Primoz Roglic was in de openingstijdrit van de Giro d’Italia al dicht bij de overwinning en behaalde die in de negende etappe alsnog. “Heel gaaf”, zei de Sloveen. “Deze overwinning komt nog steeds als een verrassing voor me, al ben ik na die eerste rit wel zelfbewuster geworden. Ik voelde me sterk en wist dat als ik alles zou geven, ik een kans zou maken. Ik geniet van alles rondom het tijdrijden. De Bianchi Aquila is duidelijk een hele snelle fiets en ik geniet ervan om erop te rijden. Daarnaast is het een gevecht tegen jezelf, je moet jezelf controleren. Dat komt vrij dichtbij het schansspringen. Dat wil niet zeggen dat ik meteen doorhad dat het tijdrijden me goed ligt, maar het blijkt zo te zijn.”

 

Laatste afdaling

“Roglic heeft veel vermogen”, gaf ploegleider Jan Boven aan. “Daarnaast hebben we ook met hem veel tests gedaan en heeft hij met de Bianchi Aquila een hele snelle fiets tot zijn beschikking. Mathieu Heijboer begeleidt de warming-up van de renners actief, daar lift Primoz ook op mee. Hij heeft vandaag de meeste winst geboekt in de tweede helft van de tijdrit. Hij reed degelijke, snelle afdalingen en was heel sterk op de laatste beklimming. In de laatste afdaling heeft hij bovendien nog 8 seconden gewonnen op zijn concurrenten.”

 

Perfect

Achter Roglic werden Jos van Emden, Maarten Tjallingii, Martijn Keizer en Steven Kruijswijk respectievelijk 8e, 9e, 16e en 21e. “Dit is heel mooi”, vervolgde Boven. “Dit zijn de dagen waarop het ploegleiderschap het mooist is. De 21e plaats van Steven is ook erg goed. Hij staat er nog steeds goed voor en heeft seconden gepakt op de meeste van zijn concurrenten. Deze dag is voor ons perfect gelopen. We zijn pas de vijfde ploeg deze Giro die een etappe wint en zijn nog steeds elke dag in de top-10 geëindigd.”

 

Maandag hebben de renners rust, maar dinsdag wordt de Giro d’Italia hervat met een lastige etappe. “We gaan vanavond even wat drinken op deze overwinning, maar vieren geen feestje”, zei Boven. “Morgen hebben we een rustdag, maar dinsdag wordt het een hele lastige rit. De favorieten zullen elkaar waarschijnlijk niet ver ontlopen, maar we moeten zeer geconcentreerd blijven.”

Related updates