Samenwerking schaats- en wielerploeg

De schaats- en wielerploeg van Team LottoNL-Jumbo werken nauw samen. Wat hebben de ploegen tot nu toe aan elkaar gehad op het gebied van training? Wielercoach en ploegleider Merijn Zeeman en schaatscoach Jac Orie leggen het uit.

Vindt er veel overleg plaats tussen de coaches van de verschillende ploegen?

Merijn: Ik heb veel contact met Jac. Wij werken als collega’s samen, net als dat ik met de andere collega’s bij de wielerploeg samenwerk. Jac heeft veel kennis op wetenschappelijk gebied en verstand van topsportbegeleiding. Ik ben onder andere de persoonlijke trainer van Steven Kruijswijk en Dylan Groenewegen en daar spreken we bijvoorbeeld uitgebreid over.
Jac: Nu is het een hele drukke periode, maar toen het schaatsseizoen afgelopen was, spraken we elkaar wekelijks. In die tussentijdse periodes is de meeste tijd voor overleg.

Wat hebben de twee ploegen aan elkaar?
Merijn: Bij de wielerploeg werken we veel met data. Die data overleggen we ook met de coaches van de schaatsploeg. Zo wisselen we ervaringen over trainingen uit, hoe je de sporters prikkelt. In de praktijk blijkt dat een echte aanvulling.
Jac: Vanuit de wielerploeg zijn er fantastische fietsen beschikbaar. Daar kunnen wij goed gebruik van maken. Verder hebben wij baat bij de kennis over de vermogens die wielrenners wegtrappen. Doordat wielrennen en schaatsen dicht naast elkaar liggen kan een schaatser daar een hoop van leren. Dat zijn twee zaken waar wij als schaatsploeg veel aan hebben.

Trainen de ploegen veel samen?
Jac: Dat gaat vrij lastig aangezien ze allebei in een ander seizoen wedstrijden hebben. Sven Kramer is in januari wel met de wielrenners meegegaan op trainingskamp. Op verschillende gebieden konden de sporters daar van elkaar leren.
Merijn: Sven traint daar met sterke renners en hij leert hen dan weer over de publiciteit die bij een topsporter komt kijken. Hij heeft daar toch meer ervaring mee dan de meeste wielrenners. Zelf fietst Sven regelmatig met Dylan Groenewegen.

Waar is nog terrein te winnen bij de samenwerking?
Merijn: Het is een toegevoegde waarde om topsport vanuit verschillende invalshoeken te bekijken. Het is een continu proces, hoe meer mensen daar mee bezig zijn, hoe hoger de kwaliteit is die wij als coachteam kunnen leveren. Zo vullen we elkaar aan.

Related updates