Seizoen moet volgens Kramer een blauwdruk van het volgende seizoen worden

Op het hoofdkantoor van Jumbo Supermarkten in Veghel werd vandaag de schaatsploeg van Team LottoNL-Jumbo voorgesteld. Sven Kramer en Douwe de Vries zijn ervaren schaatsers die beiden niet kunnen wachten om weer te beginnen. 

“Mijn grote doel is februari 2018, de Olympische Spelen.” Sven Kramer maakt meteen duidelijk dat het hier om een pre-olympisch seizoen gaat. “Aankomende winter is een middel om het grote doel te bereiken.” Ondanks dat wil Kramer ook dit jaar voor de prijzen gaan. “Natuurlijk wil ik graag wedstrijden winnen en de belangrijke toernooien naar mij toe trekken. Maar het belangrijkste is om een blauwdruk neer te leggen voor het komende, olympische seizoen. Dit zorgt ervoor dat de basis voor 80/90 procent goed is.”

Gezeteld 

Sven Kramer voelt zich helemaal thuis bij Team LottoNL-Jumbo. “Ik ben twee jaar geleden naar deze ploeg gekomen. Het kost 1 a 2 jaar om er volledig in te groeien. Ik voel dat ik gezeteld ben en dat de staf en mij als persoon beter aan elkaar gewend zijn. We zijn klaar om vol gas aan de komende twee jaar te beginnen.”

Douwe de Vries

Routinier Douwe de Vries kan niet wachten om in de KNSB Cup te starten. “Ik ben blij dat het nu echt gaat gebeuren. We hebben de eerste trainingswedstrijden gehad maar volgende week moet het echt gebeuren.”

De Vries is de zomer goed doorgekomen. “Ik heb een pr op een laaglandbaan gereden dus kan ik zeggen dat ik er goed voor sta. Ik hoop nog zeker een stap te maken dit seizoen maar voor nu ben ik klaar om te beginnen.”

Douwe de Vries heeft duidelijke doelen voor dit seizoen. “Ik zou heel graag voor de 3e keer wereldkampioen worden op de ploegenachtervolging. Daarnaast is het podium op de WK afstanden op de 5 kilometer een belangrijk doel voor mij.” Voordat dat podium in zicht is moet hij zich eerst kwalificeren. “De WK afstanden halen is in Nederland al pittig, dus dat zal mijn eerste grote doel worden. Als ik de WK afstanden niet haal is mijn seizoen niet gelaagd. Dat is het minimale doel wat ik mijzelf stel.”

Sterker in de breedte

De Vries en Kramer zijn het met elkaar eens dat de ploeg sterker is geworden. “Het blijft een individuele sport maar het team staat er goed voor. Het is moeilijk om een inschatting te maken, maar voor zo ver ik daarover kan oordelen is ons niveau hoger dan vorig jaar,” aldus Sven Kramer.

Ook Douwe de Vries ziet een sterke ploeg aan het seizoen beginnen. “Je trekt de hele zomer met elkaar op en je weet een beetje hoe iedereen in z’n vel zit. Maar het blijft schaatsen. Sommige schaatsers zijn nu goed maar kunnen een week later niet vooruit komen.” Volgens de Vries zal het niet aan deze ploeg liggen. “Het is vooral afwachten wat de andere ploegen gaan doen. Je kan zelf wel heel hard rijden maar als een ander harder rijdt heb je er niks aan.”

Foto: Frank van Beek

Related updates