Sep Vanmarcke 7e in de 16e etappe

Team LottoNL-Jumbo renner Sep Vanmarcke is 7e geworden in de 16e etappe van de Tour de France. De rit naar Bern werd beslist in een sprint van een uitgedund peloton. Peter Sagan (Tinkoff) was de snelste en won zijn derde etappe in deze Tour. De etappe werd gekleurd door een duo-ontsnapping van T. Martin en Alaphilippe (Etixx).

Op de kasseienklim in de laatste drie kilometer probeerde Sep Vanmarcke te ontsnappen. “Ik werd perfect van voren afgezet en toen zag ik dat er een paar flink op hun tandvlees zaten.  Ik ben aangegaan en Navardauskas (Cannondale) kon aansluiten. Toen dacht ik dat we vertrokken waren. Maar helaas kwamen ze terug en had ik net genoeg over om nog aan te haken.”

In de sprint probeerde Vanmarcke mee te doen voor de overwinning maar werd voorbij gestoken door de sprinters. “Toen Valverde aanging dacht ik, dit is mijn kans, maar toen kwam Kristoff erover vliegen en was het voorbij.”

Vanmarcke kijkt terug op een mooie etappe. “Dit was de enige etappe waarin ik voor een overwinning zou kunnen gaan. Ik wilde eigenlijk wachten tot boven, maar die kasseien waren zo mooi dat ik al vroeg ben aangegaan. Ik vond het een prachtige finale, iedereen zat op zijn limiet en de mannen die vooraan zatten waren echt de besten.“

Merijn Zeeman

“De mannen hebben Vanmarcke goed van voren afgezet.” stelde ploegleider Merijn Zeeman. “We wisten dat de finale lastig zou zijn en moesten Vanmarcke voorin afzetten zodat hij zijn demarrage kon plaatsen. Het is mooi om te zien dat hij na zijn poging nog aan kan sluiten en mee kan sprinten. We gingen voor het hoogste vandaag en dat was de ritzege. Het is jammer dat het niet lukt, maar ik heb wel een goede ploeg gezien.”

“We waren vandaag misschien wel de actiefste ploeg van het peloton. Toen het Alaphilippe en T. Martin lukten om weg te raken is Paul Martens nog tot 8 seconden gekomen, daarna probeerde Bert Jan Lindeman de oversteek te maken en tot slot ging Timo Roosen op jacht naar de kopgroep.” Roosen kreeg versterking van drie andere renners maar konden geen aansluiting krijgen bij de kopgroep. “Het is hun goed recht om met z’n tweeën voorop te rijden, maar ik denk dat er met zes man voorop meer kans van slagen is, en zelfs dan heeft Etixx met twee man voorop een grote kans op de rit zege.”

Timo Roosen

“Ik baal er wel van, normaal gesproken wachten renners wel als ze meer kans willen hebben. Maar ze hadden zoveel moraal om met z’n tweeën door te rijden.” Aldus Timo Roosen na zijn mislukte achtervolging. “Als je met zes bent kan je zeker een stuk harder rijden, dan hadden we een mooi groepje en konden we in de finale een mooie rol spelen.” Roosen kijkt nu vooral uit naar morgen. ”Nu is het feest, want morgen is de rustdag. Lekker op bed liggen en uitrusten.”

Related updates