Smeekens kan weer trainen als een echte sprinter

Team LottoNL-Jumbo hoopt met Jan Smeekens opnieuw mee te doen om de prijzen op de 500 meter. Smeekens komt terug van een moeilijke periode en is klaar om opnieuw mee te strijden. Bij de vrouwen heeft Team LottoNL-Jumbo met Sanneke de Neeling een talentvolle schaatsster voor de middellange afstanden.  

Sprinter Jan Smeekens had vorig jaar een lastig seizoen en kan niet wachten om opnieuw te beginnen. “Wat betreft de prestaties wil ik vorig seizoen snel vergeten. Het was gewoon niet goed genoeg. Maar uiteindelijk heb ik er wel veel van geleerd. Het was zeker geen weggegooid jaar.”

Vooral zijn trainingen kon hij anders uitvoeren. “Ik heb veel dingen geleerd over trainingen en de trainingsopbouw. Daarnaast had ik vorig jaar last van blessures waardoor ik anders moest trainen. Daar had ik dit jaar geen last van en kon ik goed trainen als een sprinter. En dat bevalt erg goed.”

Jan Smeekens wil het zomaar beter doen dan vorig. “Ik ben er niet bang voor dat ik nu te snel tevreden ben. Het is eerder dat ik de lat voor mijzelf lager moet leggen. Soms moet je gewoon tevreden zijn met een training en daar op voort bouwen.”

Het grote doel voor Smeekens is wat hem betreft duidelijk. “Op de WK Afstanden wil ik podium rijden, dat is het grote doel dit jaar.” 

Sanneke de Neeling

Bij de vrouwen heeft Team LottoNL-Jumbo een sterke troef voor de middellange afstanden. Ook Sanneke de Neeling kan niet wachten op de eerste echte wedstrijd. “Ik voel me fit en ik ben in vorm. De laatste puntjes moeten nog op de i gezet worden.” Die verbeteringen zitten volgens De Neeling vooral in de techniek. “Ik rijd nog een beetje te wild en ik moet wat meer controle over mijn slag krijgen. Simpel gezegd is dat ik met minder moeite wel harder ga schaatsen. Ik denk dat ik dat de komende weken al kan verbeteren.

Voor De Neeling is het seizoen met de trainingswedstrijden nu echt begonnen. “De eerste wedstrijden zijn het spannends en die zijn geweest. Nu weet ik weer precies hoe het moet. Het ging nog niet geweldig maar dat vind ik helemaal niet erg. Tijdens de KNSB Cup moet ik echt top zijn.”

Tijdens de KNSB Cup gaat het om de selecties. “Ik ben benieuwd of ik mij weer kan plaatsen voor de 1000 en de 1500 meter. Op de 1000 meter schat ik mijn kansen hoog in, maar op de 1500 meter is de concurrentie wel heviger.”

De Neeling heeft verschillende doelen voor dit seizoen. “Ik ben tevreden als ik fysiek een stap heb gemaakt en technisch beter ben geworden. Als ik het hele seizoen fit blijf ben ik ook erg blij. Maar helemaal tevreden ben ik als ik in de top 10 van het World Cup klassement eindig.“

Foto: Frank van Beek

Related updates