Smeekens tweede op 500 meter KNSB Cup

Jan Smeekens is tweede geworden op de 500 meter bij de KNSB Cup. De sprinter van Team LottoNL-Jumbo heeft naar eigen zeggen een grote stap gezet in de zomer, waarin hij pijnvrij kon trainen en zich meer focuste op explosiviteit. Kjeld Nuis eindigde als 5e en plaatste zich net als Smeekens voor de World Cups.

 

De 500 meter werd vanaf dit jaar weer slechts over één race uitgevochten en dus ging het nog meer dan in de afgelopen jaren om perfectie tijdens de kortste afstand van het langebaanschaatsen. “De 500 meter is perfectie”, beaamde Smeekens na zijn race. Hij kwam na een uitstekende eerste 300 meter tot een tijd van 35,32 en was daarmee 0,07 seconde minder snel dan winnaar Ronald Mulder. “Ik had een topkruising, maar ging de laatste bocht uiteindelijk iets te behouden in. Dat is op deze afstand meteen doorslaggevend.”

 

Mooie dingen

Smeekens vond de eerste wedstrijd van het seizoen spannend. “Ik heb afgelopen zomer geïnvesteerd in leuke, goede dingen”, gaf hij aan. “Dan is het altijd interessant om te zien wat het heeft opgeleverd. Ik heb voor mijn gevoel een grote stap gezet, afgelopen zomer. Ik heb weer kunnen trainen als een sprinter. Vorig jaar was ik door blessures genoodzaakt om meer op duurvermogen te trainen. Nu kon mijn lichaam het weer aan om me te focussen op kracht en explosiviteit. We zijn een nieuwe cyclus ingegaan richting de Olympische Spelen in Zuid-Korea. Ik wil mooie dingen laten zien.”

 

Kjeld Nuis reed in de rit voor Smeekens een tijd van 35,63 en werd vijfde. Hij plaatste zich daarmee voor de World Cups. Hein Otterspeer reed 35,66 en eindigde daarmee gedeeld als 7e. Gerben Jorritsma kwam niet verder dan 35,99 en de 12e plaats.

 

1500 meter

Voor de dames begon de KNSB Cup met de 1500 meter. Die werd gewonnen door Jorien ter Mors in 1.58,54. Sanneke de Neeling kwam tot een tijd van 2.01,00 en werd daarmee 8e. Roxanne van Hemert werd 10e in 2.01,85 en Lotte van Beek eindigde met haar 2.02,98 als 13e.

Related updates