Smeekens vol vraagtekens na 14e plaats op 500 meter WK afstanden

Jan Smeekens is op de 500 meter bij het WK afstanden in Kolomna niet verder gekomen dan de 14e plaats. De schaatser van Team LottoNL-Jumbo, die van het WK zijn seizoenshoofddoel had gemaakt, bleef ver verwijderd van een medaille en wist na afloop niet waar dat door kwam.

 

Pavel Kulizhnikov was zondag tijdens de 500 meter in Kolomna een klasse apart, maar in de strijd om het zilver en brons had Jan Smeekens graag een belangrijke rol willen spelen. Daar bleek hij echter niet toe in staat. Met 35,20 in zijn eerste rit en 35,18 in zijn tweede eindigde hij slechts op de 14e plaats. “Er gaan geen grote dingen fout, maar het lukt me niet om mijn snelheid vast te houden”, analyseerde Smeekens na afloop. “Het is lastig om aan te geven waar dat aan ligt. Ik kom wel op snelheid, maar ik kan mijn rit vervolgens niet doortrekken op de kruising. Op die manier neem ik minder snelheid mee de bocht in. Het voelt alsof de macht er na 300 meter uitloopt en ik weet niet waar dat door komt.”

 

Smeekens kende geen ideale voorbereiding op zijn 500 meters. Een dag voor de wedstrijd viel hij in de training in een van de bochten en kwam hij hard in aanraking met de boarding. “Toch voelde ik me gewoon goed vanmorgen”, relativeerde de sprinter. “Ik heb we een rotklap gemaakt, gisteren, maar ik betwijfel of ik daar echt last van had. In de trainingen ging het gewoon goed. Dan hoor ik ook betere tijden te rijden. Op een WK moet je er staan en daar horen dan minimaal twee 34’ers bij.”

Related updates