Steven Lammertink brengt dag door in kopgroep

Steven Lammertink heeft de laatste etappe van de Tour of Yorkshire gekleurd door deel uit te maken van de ontsnapping van de dag. In de lastige laatste etappe kon de ploeg, zonder de uit voorzorg afgestapte Steven Kruijswijk, niet mee met de voorwachten van het peloton. Stef Clement eindigde als eerste renner van de ploeg op een 33e plek. De Belg Serge Pauwels won de rit en het eindklassement. De eerste etappe was vrijdag gewonnen door Dylan Groenewegen.

Kruijswijk
Kruijswijk, die in de eerste etappe ten val kwam, nam met het oog op de aanstaande Ronde van Italië een dag extra herstel. “Ik kon vandaag starten, maar prefereerde een extra rustdag zodat ik vrijdag topfit aan de start sta van de Giro. In de finale van de eerste etappe wilde ik graag scherp koersen en voorin het peloton meedraaien. Op tweehonderd meter van de streep vielen ze op volle snelheid voor mij en reden ze vanachter tegen me aan. Ik kwam wat ongelukkig terecht met mijn borstkas en vermoed een lichte kneuzing van mijn ribben.’’

Na een bezoek aan het ziekenhuis kreeg Kruijswijk groen licht om zaterdag te starten. “Ik weet dat de conditie goed is, dus daarvoor had ik de laatste dag niet meer nodig. Ik heb heel erg veel zin in de Giro. De hele winter heeft in het teken gestaan van deze wedstrijd en een mooie podiumplek is dan ook de ambitie."

Lammertink
De kopgroep ontstond al vrij snel na het vertrek en kreeg maximaal vier minuten van het peloton. Op vijfentwintig kilometer van de meet was het over voor de kopgroep, waarna Stef Clement nog lang mee kon met de voorste groep. Lammertink: "Ze waren eerst met vier weg en toen ben ik er nog naartoe gesprongen. Helaas kregen we niet veel ruimte van het peloton. Het was een superzwaar parcours met veel ongecategoriseerde klimmetjes, maar het was mooi dat ik meezat."

Ploegleider Addy Engels wist van te voren dat er weinig te halen viel in deze laatste etappe met een ploeg die vooral rond Groenewegen en Kruijswijk was gebouwd. Engels: "Het doel was om vandaag mee te zitten in de ontsnapping en kijken hoe lang we meekonden in de lastige finale. Lammertink zat goed mee. Zonder echte kopman heb je uiteindelijk weinig te vertellen op dit zware parcours."

Related updates