Sven Kramer in een baanrecord naar goud op de 5 km

Sven Kramer heeft tijdens de World Cup in Nagano de 5.000 meter gewonnen. De schaatser van Team LottoNL-Jumbo reed in de laatste rit tegen Jorrit Bergsma en won de race in een tijd van 6.15,17. Bergsma schaatste naar een tweede tijd. Op het podium werd Kramer vergezeld door zijn ploeggenoot Douwe de Vries die derde werd. 

Kramer kijkt tevreden terug op de race tegen Bergsma. “Het was een prima rit en het is fijn om elke kruising een tegenstander te hebben. Met Bergsma aan de start weet je dat je altijd alert moet schaatsen, en dat ging erg goed. Als onze duels elke keer zo aflopen vind ik het best natuurlijk.” 

Kramer probeerde in de finale een gat te slaan maar Bergsma kon goed pareren. Volgens Kramer was het minder spannend dan het eruit zag. “Met nog drie ronden te gaan gaf ik even gas, dan bouw je voorsprong op en die kon ik goed vasthouden. Ik heb niet diep hoeven gaan, het was een prima rit.” 

Het is voor Kramer zijn 56ste World Cup-zege aller tijden en zijn 4e in dit seizoen. “Het loopt op dit moment erg goed en het is fijn dat ik zo’n 5 kilometer kan rijden. Tijdens de afgelopen World Cups was de 5.000 meter het belangrijkst en dan is het fijn om allebei te winnen.” Kramer merkt wel dat grote hoeveelheid wedstrijden er in hakt. “Eerst bij de KNSB-cup Groningen en dan twee weekenden in Azië. Ik rijd elke dag een afstand en dat maakt het wel pittig. Maar dat geeft niet, dat is goed voor me.” 

Kramer verschijnt in de volgende World Cup, in Astana, niet aan de start en kiest voor een voorbereiding voor later dit seizoen. “De wereldbeker in Astana sla ik over, ik ga dan op trainingskamp.” De komende dagen staat Kramer nog aan de start van de Team Pursuit en de 1.500 meter. 

Roest en Contin 

Patrick Roest schaatste naar een 7e tijd op de 5.000 meter. De jonge schaatser finishte in een tijd van 6.21,55. Hij was op dat moment de snelste. Zijn Franse teamgenoot Alexis Contin werd uiteindelijk 9e met 6.23,74.

In de strijd om de wereldbeker behoudt Sven Kramer stevig de leiding. Met 200 punten heeft hij er 40 meer dan Jorrit Bergsma. Douwe de Vries staat vierde. Zijn ploeggenoten Patrick Roest (7e) en Alexis Contin (8e) vinden we ook in de top 10 terug na twee Wereldbeker wedstrijden.

Related updates