Sven Kramer voor de 18e keer Nederlands Kampioen

Sven Kramer heeft in Thialf zijn 9e Nederlandse Titel op de 5 kilometer gewonnen, in totaal is dit zijn 18e Nederlandse Titel. In een tijd van 6.14,17 was Kramer 4 seconden sneller dan Jorrit Bergsma. Brons was er voor Douwe de Vries, in een tijd van 6.18,51 schaatste ook hij zich naar de WK afstanden. 


Kramer startte in rit 7 tegen Mats Stoltenborg. Kramer is blij dat zijn eindtijd genoeg was voor de overwinning. “6.14 is een tijd die normaal gesproken te verslaan is, als je 6.10 rijdt weet je dat het voor iedereen moeilijk is. Maar met een 6.14 op het scorebord weet je dat het nog mis kan gaan. Achteraf was het verschil nog 4 seconden en dat is een voorsprong waar ik zeker tevreden mee ben.” 


Net als alle andere schaatsers was ook Kramer duidelijk over de omstandigheden. “Het was erg zwaar vandaag. De hoge luchtdruk en de warmte in de hal maakt het vandaag erg pittig. Hopelijk is het de komende dagen een stuk minder warm.”


Over het verloop van de race was de 18-voudig Nederlands Kampioen tevreden. “Met nog vijf ronden te gaan trok ik de gashendel open met een 29.3. Ik hoopte dat vast te houden maar het ging niet vlot genoeg. Uiteindelijk schaats ik in een goede rit naar een 6.14. En als je dan ziet dat het verschil 4 seconden is was dit meer dan genoeg.”


Douwe de Vries plaatst zich ook voor het WK


Een van de spannendste ritten was die tussen Douwe de Vries en Jan Blokhuijsen. “Mijn race tegen Blokhuijsen was erg close. Ik wil het dan niet op het laatste gedeelte aan laten komen want je weet nooit hoe goed je eindsprint nog is. Op 2 ronden voor het eind zette ik aan, want dan weet ik dat ik dat tot de streep kan vasthouden.” 


De Vries schaatste naar een 6.18,51. En volgens hem heeft hij die tijd in de laatste rondes weten neer te zetten. “Ik kon een gat slaan en dat pakte goed uit. In de buitenbocht kon ik met Blokhuijsen mee zodat je nog net die slipstream hebt op de kruising. Toen ik de bel hoorde wist ik dat ik volle bak moest harken en beuken tot op de streep. Ik ben erg diep moeten gaan, ik kwam zelfs misselijk over de streep.” Op de streep had De Vries een seconde voorsprong op Jan Blokhuijsen. 


Het goud voor Sven Kramer en het brons voor Douwe de Vries betekent dat de heren zich geplaatst hebben voor de WK afstanden in het Zuid-Koreaanse Gangneung. Dit WK wordt in februari op de Olympische baan verreden. 

Related updates