Kramer grijpt in Nederlands record de wereldtitel 10 kilometer

Sven Kramer heeft zaterdag op magistrale wijze de wereldtitel op de 10 kilometer veroverd. De 30-jarige schaatser van Team LottoNL-Jumbo scherpte het Nederlands record aan tot 12.38,89 en zag vervolgens dat zijn rivaal Jorrit Bergsma zich stukbeet op die tijd. Bergsma finishte na 12.43,95.


Het was voor Kramer zijn 2e titel in PyeongChang, terwijl het voor Team LottoNL-Jumbo alweer de 5e wereldtitel is in Zuid-Korea. Eerder grepen Jan Smeekens (500m), Kjeld Nuis (1000m) en Douwe de Vries (team pursuit) het goud.


“Ik ben hier heel blij mee. Dit was het, meer had ik vandaag niet'', zei Kramer. ,,Ik denk niet dat ik ooit beter ben geweest, maar ik weet dat er nog wel ruimte zit op deze tijd. Maar dat maakt niet uit ik heb vandaag gewonnen en daar draaide het om.”

De 27-voudig wereldkampioen beleefde de rit van Bergsma vanuit de kleedkamer. “Ik begon al te twijfelen tijdens de race van Bergsma. Ik was bang dat ik niet hard voor mijzelf was geweest. Een slappe 30,5 in het begin. Uiteindelijk kon ik nog die 30'ers houden en eindigde ik met een 29'er.”


De 30,5 en een 30,6 in het begin van zijn rit was het teken dat het harder moest. In de laatste veertien ronden was alleen de slotrit een 30,2, de rest van de ronden reed Kramer tussen de 29,8 en 30,1. De Fries kwam uit op een 12.38,89 en het was aan Bergsma om daar onder te duiken. Bergsma kwam langzaam op gang, maar na 4 kilometer dook hij onder de tijd van Kramer en leek zelfs het wereldrecord in gevaar te komen.

Ook Kramer zag dat Bergsma goed op weg was om de titel te pakken. “Natuurlijk begint Bergsma strak op mijn tijd, hij weet mijn tijd en moet hard starten om mij te verslaan. Daardoor was het ook wel spannend voor mij. Of ik uiteindelijk de slimste was door mijn race zo in te delen? Ik was in ieder geval de beste.”


Het is voor Team LottoNL-Jumbo de vierde individuele titel op deze WK Afstanden, plus het WK-goud van De Vries op de team pursuit. Volgens Kramer komt dat voort uit het plezier wat de ploeg heeft. “Als ploeg draaien we fantastisch. Het is een feest om elke keer in die bus te stappen om naar het stadion te gaan. Het is ver rijden, maar we hebben heel veel schik. Ik denk dat dat een belangrijke factor is voor ons succes.”

 

Morgen staat de 1500 meter op het programma. “Nu snel alle verplichtingen doen en dan naar bed. Morgen weer knallen op de 1500 meter.” Daar starten ook zijn ploeggenoten Patrick Roest en Kjeld Nuis.

 

Related updates