Team LottoNL-Jumbo 5e op WK Ploegentijdrit

Op het wereldkampioenschap ploegentijdrit in Qatar is Team LottoNL-Jumbo als 5e geëindigd. LottoNL-Jumbo noteerde na 40 km een tijd van 43:27.18. Dit was 54 seconden langzamer dan de winnende formatie Etixx-Quick Step dain een tijd van 42:32.39.

“Geen enorme blijdschap, maar ook geen grote teleurstelling. We wisten dat de plekken buiten de top 2 zwaar bevochten zouden worden. We hadden zomaar 6e of 7e kunnen worden.

We hebben stiekem op meer gehoopt maar beseffen wel dat dit onderdeel ons steeds beter af gaat", kijkt Ploegleider Mathieu Heijboer tevreden terug.

Na 13,6 km noteerde de ploeg van Heijboer en Jan Boven een 4e tijd, achter Etixx, BMC en Sky. Aan de finish dook Orica hier nog onder. Team LottoNL-Jumbo mist op minder dan een seconde de 4e plaats. Sky redde het net. “Het verschil met het podium is duidelijk. Het gat met de wereldtop is er nog steeds maar we zijn wel weer beter geworden. Het was dit jaar geen reuzensprong naar het podium, maar een 5e plaats is in mijn ogen een goede prestatie.” 

Jos van Emden

Jos van Emden deelt de mening van Heijboer. “De ploeg heeft een goede tijdrit gereden. We waren aan elkaar gewaagd en ik merkte dat we op dezelfde momenten ook leeg begonnen te raken. Vaak is er wel wat op aan te merken maar vandaag ging het goed. We hebben met deze ploeg het hoogst haalbare gepresteerd. Vandaag was dat een vijfde plek.”

“Ons doel was eigenlijk het podium en dan is 18 seconden een groot gat. Maar dat maakt het ook een duidelijk verschil. Dat we op minder dan een seconde op Sky 5e worden maakt dan niks uit. Als het verschil met een podiumplek zo klein was zou het zuurder zijn geweest.”

Jos van Emden geeft aan dat de hitte geen groot probleem is. “De voorbereidingen op de warmte hebben mij goed gedaan. Normaal heb ik moeite met de hitte maar vandaag had ik het gevoel dat ik er redelijk aan gewend ben. Het is afwachten op de temperaturen voor woensdag en zondag.” Woensdag rijdt Van Emden de individuele tijdrit en zondag staat de wegrit op het programma.

Wilco Kelderman

Wilco Kelderman voelt vooral zijn spieren na de ploegentijdrit. “Het is altijd een ander soort pijn dan na een gewone koers. Je voelt het vooral in je spieren doordat je in de tijdrithouding zit. Zeker met een parcours met veel rechte stukken zit je constant in diezelfde gespannen houding.”

Ook Kelderman onderstreept de goede ploegentijdrit. “We vertrokken sterk en maakte daarna geen fouten. We werkten goed samen en hadden weinig last van de warmte.”

Het was voor Wilco Kelderman zijn laatste wedstrijd in het shirt van Team LottoNL-Jumbo. “Het is toch wel speciaal om te beseffen dat dit mijn laatste koers voor deze ploeg was. Nadat ik zo’n lange tijd bij de ploeg heb gereden ken je natuurlijk iedereen. Ik was er de laatste tijd niet mee bezig omdat we ons aan het voorbereiden waren voor deze ploegentijdrit. Maar nu het zover is is het toch apart.” Kelderman vindt het mooi om tijdens het WK afscheid te nemen. “Ik ben blij dat ik mijn tijd bij deze ploeg heb af mogen sluiten met een ploegentijdrit, dat is toch een onderdeel waarin je alles samen doet, van de voorbereiding tot aan de finish. Dat maakt het extra speciaal.”

 

Related updates