Team LottoNL-Jumbo komt eerst etappe Tour Down Under ongeschonden door

De eerste etappe van de Tour Down Under is geëindigd in een massasprint. De renners van Team LottoNL-Jumbo kwamen de eerste etappe van deze WorldTour-race ongeschonden door. Robert Wagner was de eerste renner van Team LottoNL-Jumbo die over streep kwam. Hij finishte in een sprintend peloton 16e achter winnaar Caleb Ewan (Orica). 


De hitte in startplaats Unley zorgde ervoor dat maar weinig renners zin hadden om de vroege vlucht op te zoeken. Uiteindelijk wist de Belg Laurens de Vreese (Astana) weg te komen en alleen de ontsnapping van de dag te vormen. Pas in de finale werd de Belg teruggepakt en kon het peloton zich opmaken voor een sprint. Net als in de People’s Choice Classic was er weinig te doen aan de explosiviteit van Caleb Ewan. De Australiër won voor Danny van Poppel (Sky) en Sam Bennett (Bora). 


Robert Wagner kwam als 16e over de streep. “De sprint was opnieuw chaotisch, maar dat is het altijd. De laatste kilometer kon ik voor mijn eigen kans gaan in de massasprint. Ik kwam er wel goed tussendoor alleen kwam niet op een positie terecht om echt mee te kunnen doen.”


Het rondboek gaf vandaag aan dat de renner 145 kilometer moesten koersen. De thermometer gaf op een gegeven moment 47 graden celsius aan. Dit deed de organisatie doen beslissen om de etappe in te korten. De laatste plaatselijke ronde werd geschrapt en bleef er 118 kilometer over. Volgens Wagner was dat een goede beslissing. “Het was extreem warm. Op de eerste klim zag ik 47 graden op mijn computertje staan. En dat getal zakte niet eens zo heel veel in de afdaling. Daardoor bleef je hartslag ook erg hoog maar je merkte dat iedereen er last van had. Er werd niet volle bak gekoerst en iedereen had maar een pijl te verschieten.”


Ploegleider Engels kijkt vooruit


Ook ploegleider Addy Engels onderstreept het goede besluit van de organisatie. “Het extreme weer-protocol is toegepast vanwege de verschrikkelijke warmte. Het maakte niet veel uit want het zou toch een massasprint gaan worden. Onze man voor het klassement, Robert Gesink hebben we goed kunnen beschermen. Morgen gaan we er opnieuw alles aan doen om Gesink van voren te houden.” Robert Gesink kwam in het peloton als 27e over de streep en verliest geen tijd. 

Related updates