Team LottoNL-Jumbo maakt beulswerk niet af in Qatar

Moreno Hofland is er niet in geslaagd om de vierde etappe van de Tour of Qatar te winnen. Team LottoNL-Jumbo nam in de slotfase van de rit naar Madinat al Shamal het initiatief, waardoor een waaier van 30 man werd gevormd. Vanuit die groep kwam Hofland echter niet verder dan de negende plaats. Alexander Kristoff (Team Katusha) won.

 

Dat er in de 189 kilometerslange rit van Al Zubarah Fort naar Madinat al Shamal een grote kans was op waaiervorming, was van tevoren al duidelijk. In het woestijnachtige gebied in het noorden van het land brak het peloton na 70 kilometer voor het eerst in stukken. “Daar zaten we met zes man in de eerste groep”, zei ploegleider Jan Boven na afloop. “Dat was heel goed, zeker als je dat vergelijkt met hoe de eerste twee dagen gingen.”

 

De gehele groep kwam later echter weer bij elkaar. Team LottoNL-Jumbo zag echter meer kansen in een sprint met een kleine groep en dus koos het een nieuw punt in de etappe om iets te forceren. “We wilden in de voorlaatste plaatselijke ronde initiatief nemen”, vervolgde Boven. “Daar zijn we op kop gaan rijden en dat hebben we goed doorgetrokken. Het peloton werd uit elkaar gereden en wij zaten op één na met al onze mannen in de eerste groep. Daarna moet je het ook afmaken en dat is niet gelukt. We werden weggeblazen toen Team Katusha het heft in handen nam. Deze negende plaats in een slecht resultaat.”

 

Geen treintje

De bedoeling was dat drie man zich zouden bezighouden met de voorbereiding van de sprint, maar daar ging er iets mis. “We zijn in de finale meer bezig geweest met doorrijden nadat we het op de kant hadden gezet dan met een goede finale rijden”, zei Moreno Hofland daarover. “Uiteindelijk had ik geen treintje meer toen de sprint begon. We werden een beetje overmoedig.”

 

De Tour of Qatar wordt vrijdag afgesloten met een klassieke laatste etappe. De slotrit heeft een aanloop van zo’n 60 kilometer en eindigt met tien plaatselijke rondes. “De kans is groot dat er in de aanloop van de wedstrijd waaiers worden gevormd”, gaf Boven aan. “De start zal dus hectisch zijn, maar ik verwacht dat het op de plaatselijke rondjes allemaal weer samen komt en de etappe in een massasprint zal eindigen.”

Related updates