Team LottoNL-Jumbo mist slag in 1e etappe Tour of Qatar

De eerste etappe van de Tour of Qatar is geëindigd in een sprint van een groep van 21 renners. Zij bleven over nadat een twintigtal al na 40 kilometer koers ontsnapte. Mark Cavendish (Team Dimension Data) won de etappe. Moreno Hofland werd 18e. 

De wind kreeg in de eerste etappe van de Tour of Qatar vrij spel. Dat zorgde ervoor dat de race vroeg op zijn kop werd gezet. Al na 40 kilometer van de etappe van Dukhan naar Al Khor Corniche, reed een groep van 21 renners weg uit het peloton. "Op dat moment waren wij niet sterk genoeg om erbij te zitten", zei ploegleider Jan Boven na afloop. "Dat kun je geen tactische fout noemen, want in dit soort wedstrijden is het onmogelijk om een tactisch plan te vormen. Je moet gewoon van voren zitten en zorgen dat je erbij zit."

Daar slaagde Team LottoNL-Jumbo niet in, maar daarmee was de etappe nog niet volledig verloren. "De verschillen bleven relatief klein", vervolgde Boven. "Op een gegeven moment leek het erop dat we een herkansing zouden krijgen, want het bleef oorlog. Op dat moment verloren wij in alle hectiek twee mannen door een lekke band en kwam Twan Castelijns hard ten val. We zaten uiteindelijk met 3 man in de achtervolgende groep en hadden met 30 kilometer te gaan nog maar een achterstand van 40 seconden. Dichterbij dan dat kwamen we echter niet. Dit was wel een fantastische etappe. Hiervoor komen we naar Qatar."

Het resultaat van de eerste etappe verandert de plannen van Team LottoNL-Jumbo in Qatar niet. "We leven hier van dag tot dag", concludeerde Boven. "We willen hier graag een rit winnen en dat kan ook gewoon. Morgen wordt het een andere koers. We moeten ervoor zorgen dat we de koers niet al in de eerste 60 kilometer verliezen. Daarna maken we ons plan op."

Related updates