Team LottoNL-Jumbo presenteert schaatsploeg 2015-2016

Team LottoNL-Jumbo heeft in CitySense in Utrecht het schaatsteam voor het seizoen 2015-2016 gepresenteerd. Tijdens de bijeenkomst legde Jac Orie uit hoe de zomer is verlopen en blikten de acht mannen en twee dames uit het team vooruit naar het aankomende schaatsseizoen.

“We zijn op elk gebied een paar procent beter geworden ten opzichte van vorig jaar”, vertelde Jac Orie. Op het scherm achter hem zagen de journalisten een infographic met de kop: Dit is hoe wij het doen.

Professioneel proces
De feiten die Orie presenteerde waren indrukwekkend. “Wij houden jaarlijks 455 testen waarvan 275 aerobe, 180 anaerobe en 30 in het laboratorium. 15 buitenlandse trainingsstages. Daarnaast krijgen onze atleten uitgebreide ECG’s en echo’s voor het hart. We hebben een grote en professionele begeleidingsstaf die kan putten uit de gegevens van een zeer grote database. Wij hebben alle statistieken van de grootste olympisch kampioenen in de afgelopen 38 jaar. Uiteraard bekijken en bewaren wij ook de gegevens van zowel onze eigen schaatsers en die van de concurrentie.”

Kort daarvoor legden Orie en Richard Plugge uit in welk opzicht de schaats- en de wielrentak elkaar ondersteunen. Dat bleek op verschillende manieren het geval. Met name Douwe de Vries had een goed voorbeeld. Hij is bij zijn sleutelbeenbreuk geholpen door de artsen van de wielerploeg, als vanzelfsprekend specialisten op het gebied van sleutelbeenbreuken. De houder van het werelduurrecord was daardoor in staat om zijn herstel te versnellen.

Richard Plugge onderstreepte kort de nauwe samenwerking met een ander voorbeeld. “Onze wieler- en schaatstrainers delen op regelmatige basis hun kennis met elkaar. We hebben laatst nog een lange brainstormsessie gehouden om de visie, ideeën en data met elkaar te delen.”

‘Ze zijn lief voor ons’
De contractverlenging van Kjeld Nuis kwam ter sprake toen de schaatsers ook daadwerkelijk werden gepresenteerd. Nuis vertelde dat hij ‘gebakken zit’ in een ploeg met toppers op verschillende vlakken en gaf aan dat hij deze zomer nog harder trainde dan een jaar eerder. Ook Nederlands kampioen sprint Hein Otterspeer had leuk nieuws. Hij is op 1 oktober vader geworden van zijn zoontje Sant-Jan. Roxanne van Hemert, één van de twee dames in de ploeg van 2015-2016 kreeg even later de lachers op haar hand toen ze een poging deed om uit te leggen hoe het voor de vrouwen is om in een ploeg te zitten met acht mannen. “We zijn vaak slachtoffer van hun grappen, maar als je een beetje met ze meepraat, valt het wel mee”, gaf ze glimlachend aan. “Uiteindelijk zijn ze altijd lief voor ons en trekken wij ons aan hun niveau op.”

Groot talent
Na de presentatie kreeg de aanwezige pers de kans om nog wat extra vragen te stellen aan Jac Orie en de schaatsers en sprak de rest van het publiek met elkaar over het aankomende seizoen. Onder hen waren Erben Wennemars en Yvonne van Gennip. Zij lieten hun deskundige oog vallen op de presentatie van het nieuw aangetrokken talent. “Ik heb de tijden van Patrick Roest gezien en daarvan ben ik onder de indruk”, zei Wennemars. “Hij zal zich nu zo goed mogelijk aan moeten gaan passen aan het niveau van de ploeg en dan kan hij dit seizoen grote stappen zetten. Ik verwacht in ieder geval dat Team LottoNL-Jumbo er tijdens de NK afstanden meteen zal staan. Ze moeten wel, want het is een kwalificatiewedstrijd.”

Yvonne van Gennip keek met extra belangstelling naar de manier waarop Sanneke de Neeling zich presenteerde. “Een bescheiden meid”, concludeerde ze. “Ik heb haar vorig jaar een keer meegemaakt tijdens World Cup-wedstrijden in Azië en ze is een heel groot talent. Ik denk dat het voor haar heel fijn is dat ze zich in zo’n sterke ploeg kan ontwikkelen. Toen ik in Jong Oranje zat, trainden we af en toe met de kernploeg mee en dat was voor mij heel leerzaam. Dat gaan Sanneke en Patrick dit jaar ook ervaren.” 

Related updates