Ten Dam en Kelderman betrokken bij harde val in derde Touretappe

De derde rit van de Tour de France van Antwerpen naar Hoei werd beheerst door een grote valpartij. Daarbij was Wilco Kelderman betrokken en raakte de schouder van Laurens ten Dam uit de kom. Nadat die werd teruggezet heeft hij de etappe uitgereden. Robert Gesink werd 14e met een achterstand van 22 seconden op Joaquim Rodriguez (Team Katusha).

Op ruim vijftig kilometer van de finish in Hoei, ontstond er een grote valpartij aan de rechterkant van het peloton. Het leverde veel slachtoffers op en één van hen was Laurens ten Dam. Zijn schouder was uit de kom geraakt. “Ik zei dat ze mijn schouder terug moesten zetten”, gaf Ten Dam na de etappe aan. “Ik heb niet zo lang getraind om al voordat we Frankrijk inrijden, uit te stappen. Zolang ik in koers zit, zit ik in koers en kan het allemaal nog verbeteren. Morgen op de kasseien ga ik het gewoon proberen en dat zal pijnlijk worden. Daarna heb ik vier dagen om te herstellen. De Alpen zijn pas over twee weken en misschien ziet de wereld er dan heel anders uit.”

Een taaie

“Zijn fiets stond al op het dak”, zei ploegleider Nico Verhoeven. “We dachten dat hij uit koers zou gaan, maar hij zei dat hij dat niet wilde en dat zijn schouder terug in de kom moest worden gezet. Toen bleek dat de koers op dat moment geneutraliseerd was, kon hij rustig terugkeren. Hij kreeg al snel weer praatjes. Laurens is een taaie.” Kelderman hield diverse schaafwonden over aan zijn valpartij. Hij gaat dinsdag ook gewoon van start.

Robert Gesink was blij dat hij heelhuids door de chaos was gekomen. “Ik kwam er goed doorheen. Daarna werd de wedstrijd stilgelegd. Dat is eigenlijk niet te doen. De stress zit dan al in het peloton. Dan is er geen houden meer aan. Uiteindelijk viel het gelukkig mee. De finale was lastig. Een finish op de Muur van Huy is altijd spectaculair en spannend. Bram Tankink heeft me afgezet bij de voorlaatste klim, die naar de Cote de Cherave. Daarna ben ik de Muur van Huy volle bak opgereden. Het was het maximale, meer dan dit zat er niet in.”

Ruimte

Dinsdag staat de etappe naar Cambrai op het programma en daarin zitten zeven kasseistroken. Dat ligt Sep Vanmarcke goed en hij heeft daarom ook zijn pijlen op die rit gericht. “Ik mag morgen mijn ding doen”, zei de Belg. “Dat mocht is sowieso al, maar we hielden ook rekening met het klassement van onze kopmannen. Nu alleen Robert er nog goed voor staat, zal ik zeker de ruimte krijgen van de ploeg.”

Related updates