Titel en wereldrecord voor Nuis

De slotdag van de NK Afstanden werd een groot succes voor Team LottoNL-Jumbo. Kjeld Nuis zette met zijn 1:08.25 Thialf en de wereld op zijn kop. Nuis prolongeerde zijn titel van vorig jaar met een wereldrecordtijd op een laaglandbaan en onttroonde de Amerikaan Shani Davis als recordhouder. Davis reed in 2005 in Milwaukee 1:08.33. Het is de derde titel voor Nuis op deze afstand in drie jaar en een echte hattrick.

Nuis stond in rit 9 aan de start samen met ploegmaat en olympisch kampioen Stefan Groothuis. De twee Team LottoNL-Jumbo sprinters jaagden elkaar flink op wat resulteerde in een wereldrecord.

“Dit is echt een opluchting. Ik ben vooral super blij met mijn race omdat ik nog geen goede wedstrijd gereden had voor mijn gevoel”, vertelde Kjeld Nuis na zijn wereldrecordrace in Thialf. “Ik hoorde Stefan na de finish ‘woah’ roepen en ‘1:08.25 wat een tijd!’ Op dat moment besefte ik het nog niet maar toen hoorde ik ook Jac 'wereldrecordtijd' roepen. Ik reed vandaag gewoon de perfecte race. Ik kan me geen enkele misser herinneren. Alle klappen waren raak en dat was gisteren op de 1.500 meter wel anders. Nu is het vooral genieten van mijn titel en record en vooruit kijken naar de World Cups.”

De 1.000 meter voor vrouwen bezorgde team LottoNL-Jumbo opnieuw een podiumplaats op de slotdag van de NK Afstanden. Laurine van Riessen reed naar een bronzen plek met een tijd van 1:16.59 in de door Marit Leenstra (Corendon) gewonnen strijd. Roxanne van Hemert verbeterde haar persoonlijk record op de kilometer en noteerde een tijd van 1:16.84 en dat was goed voor de vijfde plaats. Van Riessen alsook Van Hemert zijn nu verzekerd van deelname aan de World Cups. De 1.000 meter van Annette Gerritsen viel in het water. De 29-jarige sprintster uit Diemen strandde op de 10e plaats.

“Ik moet even nieuwe plannen maken”, zei een licht aangeslagen Annette Gerritsen na haar race. “Vanavond maken we de balans op en zien we wel wat de komende tijd gaat brengen. De concurrentie is heel erg hard vooruit gegaan en ik ben flink aan het knokken om helemaal terug op mijn oude niveau te komen. Dat gaat wat mij betreft ook te langzaam maar als ik kijk hoe ik vorig jaar weer begon, ben ik nu best tevreden met waar ik sta. Ik ben de zomer goed doorgekomen en blijf erin geloven.”

Op de 5.000 meter plaatste Diane Valkenburg zich met een vijfde plaats ook voor de World Cups. Zij reed een tijd van 7:04.14 in de door Carien Kleibeuker (Clafis) gewonnen titelstrijd.

De dag werd afgesloten met de 10.000 meter waar Team LottoNL-Jumbo met Wouter Olde Heuvel, Douwe de Vries en Sven Kramer aan de start stond. Olde Heuvel opende de 10.000 meter in paar één en klasseerde zich als beste Team LottoNL-Jumbo schaatser in het klassement. Hij eindigde als 5e en verdiende een World Cup ticket. Douwe de Vries besloot het NK Afstanden op de tien kilometer met een 7e plaats. Sven Kramer had vandaag nog behoorlijk last van de 1.500 meter van gisteren waarin hij heel diep was gegaan. De Fries werd 9e.

“Het liep vanaf het begin al niet lekker”, vertelde Sven Kramer over zijn 10 kilometer. “Gisteren moest ik behoorlijk diep gaan in de 1.500 meter, natuurlijk moet je dan wel een normale 10 kilometer kunnen rijden. Ik had hier nooit een wereld 10 kilometer neer kunnen zetten. Daar ben ik nu ook eerlijk in, daar ben ik na de 5 kilometer en de 1.500 meter gewoon nog niet goed genoeg voor.” 

Team LottoNL-Jumbo kan terugkijken op een geslaagd NK Afstanden met vier titels. Jan Smeekens werd nationaal kampioen op de 500 meter, Sven Kramer pakte de titel op de 5 kilometer en de 1.500 meter en Kjeld Nuis kroonde zich tot 1.000 meter kampioen in een wereldrecordtijd. Daarnaast werden flink wat World Cup tickets verdiend. Elf van de twaalf schaatsers van Team LottoNL-Jumbo verdienden een World Cup ticket en dus kan het team tevreden richting de World Cups toe gaan werken.

Related updates