Twee keer zilver op slotdag NK Afstanden

 

Sven Kramer en Kjeld Nuis hebben vandaag zilver gewonnen op de slotdag van de NK Afstanden. Op de 10 kilometer was Bergsma te sterk voor Kramer en op de 1000 meter moet Nuis zijn meerdere in Verbij erkennen. De schaatsers van Team LottoNL-Jumbo gaan met 8 WK- en 3 EK-tickets naar huis.


Kramer heeft vandaag zilver gewonnen na een vlakke race op de 10 kilometer. In de eerste rit na de dweilpauze schaatste de Nederlands Kampioen op de 5 kilometer en de 1500 meter naar een tijd van 12.53,59. Een rit later was het de beurt aan zijn grote rivaal Bergsma. Lang leek het erop dat de schaatser van Team Clafis zich stuk ging bijten op de tijd van Kramer, maar in de laatste 10 ronden doken zijn rondetijden naar beneden. In de slotfase van de race kwam Bergsma onder het schema van Kramer en op de streep had hij iets meer dan een seconde over.


Ondanks het verlies was de teleurstelling niet groot bij Kramer. “Hier kan ik prima mee omgaan, een seconde verschil met de 1500 meter nog in mijn benen is te overzien. Er moeten nog veel 10km's komen, maar voor nu ben ik een tevreden man.” Kramer verschuilt zich niet achter zijn drukke programma. “Ik kies er zelf voor en vindt het leuk om alles te rijden, het is tenslotte mijn werk en dat doe ik heel graag.” Natuurlijk schaatst de 19-voudig Nederlands Kampioen altijd om te winnen, maar dan had volgens hem de rit er vandaag anders uit moeten zien. “Dan moet je agressiever rijden en blijven aanvallen. Het is dan natuurlijk nooit zeker dat het een goede tijd wordt, maar dat moet wel je insteek zijn. Als ik echt kritisch ben had ik vandaag harder voor mijzelf moeten zijn. De druk was misschien niet hoog genoeg.”


Kramer verlaat Thialf met titels op de 5000 en 1500 meter, hij kijkt tevreden terug op dit weekend. “Het mooiste was nog wel de 1500 meter gisteren, misschien win ik die wel liever dan de 10 kilometer omdat het minder vanzelfsprekend is. Ik ga nu naar huis met 3 tickets voor het WK en een EK-ticket op zak. Ik weet wat er nog in het vat zit en van dit verlies lig ik zeker niet wakker in december.”


Patrick Roest was de eerste schaatser die een tijd neerzette op de 10 kilometer. In rit 1 versloeg hij Bart de Vries in een tijd van 13.26,63. Een persoonlijk record voor het jonge talent uit Lekkerkerk. Zijn tijd was goed voor een negende plaats.


Kjeld Nuis zilver op de 1000 meter


Ook op de 1000 meter moest een schaatser van Team LottoNL-Jumbo genoegen nemen met zilver. Kjeld Nuis kwam in een tijd van 1.08,54 over de streep. Op het moment dat Nuis de streep passeerde gingen veel mensen er van uit dat de 4-voudig Nederlands Kampioen opnieuw de titel mee naar huis mocht nemen. In de laatste rit starte Kai Verbij en Ronald Mulder. Verbij dook net onder de tijd, terwijl Mulder genoegen moest nemen met brons. Ook hier is het podium goed voor een WK-ticket. 


Opnieuw was het de laatste bocht waar Nuis het meeste problemen mee had. “Ik dacht de hele tijd “blijven zitten, blijven zitten,” maar je wil ook niet vallen, dan heb je niks. De eerste ronde was gewoon erg goed.”


“Ik verlies hier mijn titel en dat doet wel pijn. Ik ben blij met het WK-ticket maar het is zuur dat ik mijn titel verlies. Als ik dit als een NK zie ben ik teleurgesteld, maar bekijk je dit als een plaatsingstoernooi heb ik een erg goed weekend met twee WK-tickets en een EK-ticket. Maar 2 tweede plekken, daar doe je het niet voor.” Ook Nuis voelde de 1500 meter van gisteren nog. “Het kan harder, net als bij Sven merk je dat de 1500 meter zeker een stempel op de race van vandaag drukt.”


Volgens de Zuid-Hollander heeft het sprinttoernooi opnieuw laten zien dat de Nederlandse top dicht bij elkaar zit. “Ik heb me ook geplaatst voor het EK Sprint en ook daar kom ik Verbij tegen. Ik was vandaag de mindere van de twee, maar het scheelt weinig en dat maakt het wel erg mooi.” Naast Nuis reden ook Hein Otterspeer, Gerben Jorritsma en Jan Smeekens de 1000 meter. Zij werden respectievelijk 9e, 11e en 15e.


Ook de vrouwen reden de 1000 meter tijdens de NK Afstanden. Sanneke de Neeling werd 5e in een tijd van 1.16,17. Winst was er voor Jorien Ter Mors in 1.15,15.


8 podiumplaatsen voor Team LottoNL-Jumbo


De ploeg van Jac Orie verlaat Thialf met een goed gevulde prijzenkast. Team LottoNL-Jumbo pakte met Sven Kramer de Nederlandse titels op de 1500 meter en de 5 kilometer, daarnaast won de schaatser uit Heerenveen zilver op de 10km. De sprinters Jan Smeekens (Brons op de 500meter) en Kjeld Nuis (Zilver op de 1500 en 1000 meter) pakten brons en twee keer zilver. Patrick Roest en Douwe de Vries zorgden voor twee bronzen plakken op de 1500 meter en 5 kilometer. 


De resultaten van het afgelopen weekend zijn goed voor 8 WK-tickets voor de medaillewinnaars. Douwe de Vries en Sven Kramer mogen volgende week naar het EK Allround, terwijl Kjeld Nuis naar het EK Sprint mag.

Related updates