Tweede goud voor Sven Kramer op NK Afstanden

Team Lotto-Jumbo schaatser Sven Kramer heeft zijn tweede titel op de NK Afstanden gepakt. Kramer won met overmacht het goud op de 1.500 meter en verwees Koen Verweij in een rechtstreeks duel naar de tweede plaats. Kjeld Nuis viel net buiten het podium met zijn vierde plaats. Wouter Olde Heuvel tekende voor de vijfde plaats op de mijl.

Sven Kramer snelde op de schaatsmijl naar zijn tweede titel op het NK Afstanden. Gisteren was hij al de beste op de 5.000 meter. De 28-jarige Fries heeft daarmee zijn derde 1.500 meter titel in zijn loopbaan op zak. Eerder won hij in 2007 en 2009 de titel. Met een tijd van 1:46.14 was een kritische Kramer gematigd tevreden.

“Ik was wel blij met mijn tijd en zeker mijn opening”, begint Kramer aan zijn verhaal. “Maar in de toekomst moet het zeker sneller. De tijd is gezien de omstandigheden prima. Het geeft vooral vertrouwen dat ik op juiste pad zit. De andere jaren lag de focus veel meer op de 5.000 en 10.000 meter waardoor je snelheid inboet. Ik heb ideale ploegmaten om mij heen die allemaal veel sneller zijn dan ik. Daar trek ik me aan op tijdens de trainingen. Het komt mijn snelheid ten goede.”

Kjeld Nuis en Wouter Olde Heuvel reden een uitstekende 1.500 meter. De twee reden in de negende rit tegen elkaar. Nuis noteerde 1:46.89 en werd vierde. Olde Heuvel was een fractie langzamer met 1:46.95 en eindigde als vijfde. Coach Jac Orie is opgetogen  maar ook kritisch met de resultaten van zijn mannen.

“Ik ben hartstikke blij met de tijden van Wouter. Als je ziet waar die vandaan komt dan kan ik alleen maar blij zijn”, vertelde Jac Orie in de catacomben van de schaatstempel Thialf. “Toch ben ik ook kritisch want in de race van Sven en Wouter zitten ook wat kinderziektes. Dit soort wedstrijden zijn een soort van vergrootglas waar je als coach ziet waar er nog iets te verbeteren valt. Maar buiten dat ben ik hartstikke blij. Zeker voor Sven want je moet het toch maar weer even doen. Want er werd toch hard gereden en zij maken een mooie progressie.”

Ook de prestatie van Kjeld Nuis kon de oefenmeester bekoren maar ook hier heeft Orie kritisch naar de race gekeken.

“Met de hakken over de sloot heeft hij zich geplaatst voor de World Cups. Hij had een hele hoop missers in het begin en ik vond het een gewone race van Kjeld. Er zit gewoon veel meer in Kjeld. Hij maakte gewoon te veel missers. Morgen kan hij laten zien wat hij in zich heeft. Maar dat geldt ook nog voor een paar anderen op de 1.000 meter. We hebben een aantal mooie troeven met Kjeld, Hein, Stefan en Gerben. We zullen zien.”

Op de tweede dag kwamen de vrouwen van Team LottoNL-Jumbo te kort voor de World Cup-plekken op de 500 en
      3.000
      meter. Annette Gerritsen werd 6e op de 500 meter, één plek te laag voor de WB-tickets. Dat gold ook voor Laurine van Riessen die als
      achtste
      finishte. Op de 3.000 meter verliep de race van Diane Valkenburg ook niet naar wens. De 30-jarige kwam als 7e over de streep en kon zich daarmee ook nog niet
      kwalificeren
      voor de World Cups. 


Morgen vervolgt Team LottoNL-Jumbo de competitie in Thialf met de 1.000 en 5.000 voor de vrouwen en de 1.000 en 10.000 voor de mannen.

Related updates