Unieke dubbel voor Kjeld Nuis in Thialf

Kjeld Nuis heeft zondag bij de World Cup-wedstrijden in Thialf zijn tweede gouden medaille veroverd. Nadat de schaatser van Team LottoNL-Jumbo zaterdag de 1500 meter had gewonnen voegde hij daar de 1000 meter aan toe. In een tijd van 1.08,21 bleef hij Shani Davis (1.08,57) en Jin-Su Kim (1.08,57) voor. 


Nuis pakt voor het eerst twee keer goud in een World Cup-weekend. “Het is super om zo’n dubbel neer te zetten. Het geeft een extra lading om dit voor het thuispubliek in Thialf te bereiken. Het publiek was geweldig. In de buitenbocht rijd je langs een muur van geluid en dat maakt het heel speciaal”. De 27-jarige Zuid-Hollander is blij met zijn technisch goede rit. “Het is erg fijn om na een zware trainingsweek zo goed te kunnen presteren.”


Het scheelde niet veel of Nuis ging de boeken in met een baanrecord in het vernieuwde schaatsstadion. De kersverse vader schaatste in een zo goed als volle Thialf naar een tijd van 1.08,21, dat is 5-honderdsten langzamer dan het baanrecord van Shani Davis. “Jammer maar ik was er eigenlijk niet mee bezig, mijn doel was om een 1.07 te rijden. De eerste ronde was goed en dankzij de twee sterke buitenbochten kom ik op een 24,9 uit. Als je dan een 26,2 en een 26,3 rijd heb je hem.” 


“De winst die ik nog kan halen zit niet perse in de start, dit is de manier waarop ik het moet doen. Gisteren reed ik ook een 26,6 als tweede ronde en dan moeten de ronden daarna gewoon beter. Daar had ik vandaag net de macht niet voor.” 


De volgende krachtmeting is eind december tijdens de NK afstanden in Thialf. Daar wordt er niet alleen gestreden om de kampioenschappen maar daar kan Nuis zich ook plaatsen voor het EK. “De komende weken goed uitrusten voor de NK afstanden en ongetwijfeld ook veel luiers verschonen, want nu ben ik weer aan de beurt,” aldus de kersverse vader.


Douwe de Vries nadert zijn PR


Douwe de Vries schaatste naar een 5e plaats op de 10 kilometer in een tijd van 13.06,90. “Ik ben blij dat ik steeds dichterbij mijn PR kom, met een zwaar trainingskamp in de benen is dit erg fijn. Ondanks dat mijn focus op de 5 kilometer ligt wil ik op de 10 kilometer ook hard rijden. Ik hoop dat ik eind deze maand uitgerust ben en klaar ben voor de NK afstanden.” Jorrit Bergsma won de 10 kilometer in een tijd van 12.52,20. 


Foto: Stephan Tellier

Related updates