Van Emden 5e en Kelderman 6e in de Eneco Tour

Team LottoNL-Jumbo is met twee renners in de top 10 van de Eneco Tour geëindigd. In de laatste etappe wisten Jos van Emden en Wilco Kelderman te stijgen naar plek 5 en 6. De slotetappe naar Geraardsbergen werd gewonnen door Edvald Boasson Hagen (Dimension Data). Niki Terpstra (Etixx) wint het algemeen klassement.

“5e worden op dit niveau is natuurlijk mooi, maar het is toch balen dat ik op slechts een paar seconden van het podium finish. De koers is echter voorbij en ik kan alleen maar tevreden zijn met dit resultaat.” Van Emden beseft dat hij een goede prestatie heeft geleverd. “Dit was een van de grote doelen voor mij dit seizoen, en als het dan lukt is dat wel erg mooi.”

In de regenachtige zevende etappe wist Boasson Hagen eindwinnaar Terpstra en Naesen (IAM) te kloppen. 47 seconden later finishte Wilco Kelderman als 7e en Jos van Emden 2 seconden later als 8e. In het algemeen klassement steeg Jos van Emden naar de 5e plaats. Van Emden finisht met een achterstand van 1’03” op Terpstra. Wilco Kelderman steeg naar de 6e plaats met een achterstand van 1’11”.

Van Emden voegt toe. “Het was een zware dag met veel verschillende koerssituaties. We kwamen een aantal keer in de positie dat ons klassement voorbij was. Samen met Wilco heb ik dat gelukkig recht kunnen zetten.” Het was voor Van Emden een nieuwe manier van koersen. “Het was voor mij wennen om volledig aan mezelf te moeten denken. Normaal gesproken rijd ik voor onze kopmannen en nu was het andersom. Dat het dan daadwerkelijk lukt op dit niveau geeft zelfvertrouwen voor de komende jaren.” 

Wilco Kelderman

“Een zware dag, ik ben blij dat ik niet onderuit ben gegaan.” Kelderman kijkt terug op een hectische dag. “Er reed een grote groep weg met daarin de beste renners, konden Jos en ik niet mee. Op dat moment wisten we dat we op de Muur volle bak moesten rijden om het gat dicht te krijgen. Dat is gelukt en toen deden we weer mee voor het klassement.” De opdracht werd uitgevoerd. “We hadden als doel om te strijden voor het klassement, en dat is gelukt. Het is jammer dat we dan zo dicht bij het podium zitten, dan ga je je toch afvragen waar we het vandaag hebben laten liggen.”

“Het is mooi om met Jos voor zijn klassement te rijden. Hij rijdt zich het hele jaar leeg voor ons en dan is het goed dat het ook eens andersom is.” Samen met Van Emden streed hij voor het klassement. Vooraf wist Kelderman dat hij door het ontbreken van de Ardennen-etappe lastig mee kon doen voor de overwinning. Uiteindelijk wordt Kelderman 6e. “Ik heb een goede Eneco Tour gereden, alleen was het jammer dat ik vandaag niet mee kon met de besten want dan had er een beter resultaat in gezeten.”

Merijn Zeeman

Ploegleider Merijn Zeeman zag zijn ploeg het maximale eruit halen en kijkt tevreden terug op deze Eneco Tour. “Deze uitslag doet recht aan de verhoudingen. De mannen die vooruit zaten waren beter dan ons. Door de ploegentijdrit hebben we ervoor kunnen zorgen dat Boasson Hagen onze mannen niet voorbij is gegaan in het algemeen klassement.”

“Het mooie aan dit resultaat is dat wij als ploeg de hele week gevochten hebben, de daguitslagen lieten dat ook zien. Twee man in de top 10, Groenewegen verslaat de wereldtop in de sprint, Jos van Emden wordt tweede in de tijdrit en voor het eerst sinds jaren rijden we op het podium in de ploegentijdrit.”

Related updates