Vanmarcke 3e in de Ronde van Vlaanderen

Sep Vanmarcke is derde geworden in de Ronde van Vlaanderen. De kopman van Team LottoNL-Jumbo sprong vlak voor de laatste beklimming van de Oude Kwaremont naar de zojuist gedemarreerde Peter Sagan (Tinkoff) en Michal Kwiatkowski (Team Sky). Op de Paterberg reed Sagan bij Vanmarcke weg om de wedstrijd te winnen.

 

De 100e editie van de Ronde van Vlaanderen liep voor Sep Vanmarcke niet helemaal vlekkeloos. De kopman van Team LottoNL-Jumbo kwam na 120 kilometer wedstrijd ten val in de afdaling richting Kortekeer. “Ik kwam vervolgens terug in het peloton, maar toen ik de schade nog aan het opnemen was, viel ik weer”, zei Vanmarcke na de wedstrijd. “Mijn fiets was kapot en het duurde een tijdje voordat ik weer terug in de koers kwam. Ik had voor de wedstrijd bovendien bewust mijn zadel wat lager gezet, maar kreeg niet meteen de kans om dat ook bij mijn reservefiets te doen. Na 170 kilometer voelde ik dan ook al dat ik wat geleden had.”

 

Ploeggenoten

Toch voelde Vanmarcke zich in de finale nog sterk. “Mijn ploeggenoten hebben er alles aan gedaan om me terug in de wedstrijd te brengen en Maarten Wynants deed aan het begin van de finale nog veel werk”, vervolgde hij. “Op de klimmetjes had ik vervolgens nog goede benen. Toen Sagan en Kwiatkowski wegreden, voelde ik dat het een beslissend moment was. Ik moest er meteen naartoe. Achter ons twijfelde iedereen en dat was voor mij ideaal.”

 

Hectisch

Waar Kwiatkowski op de laatste beklimming van de Oude Kwaremont moest passen, kon Vanmarcke Sagan volgen. Kort daarna op de Paterberg reed de wereldkampioen echter alsnog bij hem weg. Vanmarcke werd vervolgens bijgehaald door Fabian Cancellara (Trek Segafredo) die voor hem als tweede finishte. “Dit is een uitstekende prestatie van Sep”, zei ploegleider Jan Boven. “Als je kijkt naar hoe de koers voor ons verlopen is en de manier waarop we daar overheen zijn gekomen, heeft Sep een hele knappe prestatie geleverd. Het was een hectische koers en veel grote ploegen hebben onderweg te maken gehad met tegenslagen. Sep was scherp op het moment dat Sagan en Kwiatkowski wegreden en hij was vervolgens de enige die Sagan kon volgen op de Oude Kwaremont. Wij zijn content met deze derde plaats.”

Related updates