Vanmarcke wint 4e rit en grijpt leiding in Ster ZLM Toer

Sep Vanmarcke heeft de koninginnenrit van de Ster ZLM Toer gewonnen. Op La Gileppe versloeg hij Wout Van Aert (Crelan - Vastgoedservice) in een sprint-à-deux. Vanmarcke greep door zijn overwinning ook de leiding in het algemeen klassement. Hij heeft daarin 5 seconden voorsprong op Sean De Bie (Lotto-Soudal).

 

“Dit is een hele mooie overwinning”, zei ploegleider Nico Verhoeven. “We hebben nu met drie verschillende renners gewonnen in deze wedstrijd. Het kan bijna niet mooier.” Aan het begin van de voorlaatste etappe in de Ster ZLM Toer reed een kopgroep van 10 renners weg. Dat tiental kreeg een maximale voorsprong van drie minuten, maar met nog 35 kilometer te gaan was het verschil nog twee minuten. “Toen reed Vegard Stake Laengen (IAM Cycling) alleen weg en zijn wij mee gaan rijden op kop van het peloton om het gat dicht te krijgen”, vervolgde Verhoeven. “Ons doel was om voor de rit en het klassement van Sep Vanmarcke te rijden en dat is gelukt.”

 

Opgeofferd

“Sep had gisteren in de sprintvoorbereiding van Dylan Groenewegen al aangetoond dat hij goed in vorm is en hij kan zich op dit terrein onderscheiden”, gaf Verhoeven aan. “Hij heeft het vandaag mooi afgemaakt.” Vanmarcke hunkerde al een tijdje naar een overwinning. “Ik had al sinds september 2014 niet meer gewonnen, dus ik voelde de laatste tijd dat ik veel behoefte had aan een zege”, gaf de Belg aan. “De hele ploeg heeft zich leeg gereden om dit tot stand te laten komen. Timo Roosen heeft zich op de laatste klim nog volledig opgeofferd en toen ben ik vlak voor het steilste gedeelte weggereden. Het is een ideaal scenario dat ik ook de leiderstrui pak. Mijn voorsprong is niet groot, maar het gaat lastig worden voor De Bie om die vijf seconden dicht te rijden. We rijden als team heel sterk, deze week en zijn er klaar voor om de trui te verdedigen.”

 

Team LottoNL-Jumbo zal zondag hard moeten werken om de kleine voorsprong van Sep Vanmarcke te behouden. “Er zijn nog 16 bonificatieseconden te verdienen”, concludeerde Verhoeven. “De eindzege is dus nog niet binnen. We moeten als ploeg de strijd aan gaan en zeer alert zijn.”


 

Related updates