Vliegende start Team LottoNL-Jumbo in openingstijdrit Tour

De wielrenners van Team LottoNL-Jumbo hebben een goede openingstijdrit gereden in de Tour de France. In Utrecht werd Jos van Emden vijfde, eindigde Wilco Kelderman op de negende plaats en legde Robert Gesink beslag op de elfde positie, nadat ze bijna veertien kilometer lang waren gedragen door het Nederlandse publiek. Als kers op de taart staat het team nu bovenaan het ploegenklassement. Rohan Dennis (BMC Racing Team) won de tijdrit en is de eerste leider in het algemeen klassement.

“Dit was echt niet normaal”, zei Jos van Emden na zijn tijdrit. Hij had met volle teugen genoten van de sfeer. “Die mensen roepen allemaal maar één keer, maar als ze dat met 800.000 man achter elkaar doen, heb je het gevoel alsof je in een groot stadion rijdt. Het was een kwartier lang herrie. Zeker in de tunnels, waar het zo galmde.”

Ook Wilco Kelderman had genoten van zijn tijdrit. “Het was super mooi”, zei hij. “Het was één luid gejuich. Dat heeft me adrenaline gegeven en ik denk dat we daardoor allemaal harder hebben gereden. Je stelt je van tevoren wel voor hoe het zal zijn, maar het was nog mooier. Ik ben ook zeer tevreden over mijn race. Ik ben goed van start gegaan in deze Tour.”

Lawaai
“Ik heb geprobeerd om mijn tijdrit goed in te delen”, liet Robert Gesink na afloop weten. “Uit onzekerheid start je vaak te snel en dat werd versterkt door alle gekte eromheen. Ik probeerde me daarom te focussen op mijn beentempo. Dat is goed gelukt. Ik wilde het lawaai ook zoveel mogelijk in me opnemen, want dat helpt bij het vergeten van de pijn. Het was één lange gil van het begin tot het einde. Dat heeft me gedragen.”

Laurens ten Dam eindigde niet in de top van het klassement, maar maakte zich achteraf geen zorgen. “Ik kom nog wel. Het duurt nog even voordat we in de tweede en derde week zijn. Zo’n tijdrit als vandaag is geen Laurens ten Dam-dingetje. Laat mij de Tour maar beginnen met een rit naar de Alpe d’Huez. Maar ik heb het vrij goed ingedeeld, vandaag. Het was ook echt onvergetelijk. Een orkaan van geluid. Samen met de ploegenpresentatie van donderdag zijn dit momenten die me altijd bij zullen blijven.”

“Je kreeg echt een boost van het publiek”, vulde Steven Kruijswijk aan. Kruijswijk kon ook terugkijken op een goede tijdrit en eindigde als 31e. “Zoiets maak je niet vaak mee. Het ging voor mijn doen ook erg lekker. Dit is niet mijn specialiteit, dus het enige wat je dan kunt doen, is vol gas gaan. Dat lukte lekker en ik voel dat het goed zit met mijn vorm.”

Vreugdedansje

Ploegleider Nico Verhoeven noemde de eerste dag in de Tour de France een droombegin. “Dit is wat we graag wilden bereiken”, zei hij. “Wat is er mooier dan in Nederland direct een goed resultaat neerzetten? Dan kom je in een goede flow terecht en ben je goed vertrokken in de Tour. Dat doel hebben we overtroffen. De keuze om onze beste tijdrijders aan het begin te laten starten, heeft goed uitgepakt. Zij hadden nu niet de stress en de drukte van het laat starten. Daarnaast hebben we ook echt een goede fiets. We hebben veel vertrouwen in deze Bianchi Aquila en dat levert veel op. We eindigen met 3 man bij de eerste 11, dat zegt volgens mij genoeg. Dat Jos uiteindelijk vijfde wordt, is geweldig. Hij heeft een vreugdedansje gedaan in de bus. Zijn droom is vandaag uitgekomen en wij hebben de start die we graag wilden. Dat goede gevoel moeten we nu meenemen naar de etappe van morgen.”

Related updates