Volledig Team LottoNL-Jumbo podium op de 1500 meter

Nadat Sven Kramer gisteren zijn negende goud pakte op de 5000 meter pakte won hij vandaag in Thialf zijn vierde goud op de 1500 meter. In een tijd van 1.45,82 nam hij de Nederlandse titel over van zijn ploeggenoot Kjeld Nuis die als tweede eindigde. Het brons ging naar Patrick Roest. 


Rit 8 was met Kramer tegen Roest een strijd tussen twee schaatsers van Team LottoNL-Jumbo. De mannen waren aan elkaar gewaagd en openden nagenoeg gelijk in een 24,25 voor Kramer en 24,27 voor Roest. Ook in de tweede ronde ging het gelijk op, beide schaatsers reden een 26,8. In de laatste twee ronden wist Kramer iets uit te lopen om uiteindelijk met 1.45,82 als winnaar over de streep te komen. Kramer verloor in zijn slotronde maar 4-tienden van een seconde. Roest verloor vooral in zijn een na laatste ronde tijd op Kramer. De jonge schaatser van Team LottoNL-Jumbo schaatste in tijd van 1.46,15 naar 3e plaats en een WK-ticket.


Vooral de vlakke rondetijden stemde Kramer tevreden. “De opening was prima, al had dat misschien wel iets sneller gekund. Maar dat zorgt er wel weer voor dat ik maar een heel klein verval heb. Dat is iets wat ik erg belangrijk vind. Uiteindelijk versla ik Kjeld in de laatste ronde door mijn constante race.” Kramer pakte vandaag zijn 19e Nederlandse titel en zijn 4e op de 1500 meter. “Het geeft een erg voldaan gevoel om hier de 1500 meter te winnen. Toen ik over de streep kwam was ik blij met mijn tijd dat ik daarmee ook de titel pak maakt het nog mooier. Het verrast me ook zeker dat ik Kjeld versla, Het zijn 2 werelden, de sprinters en de langeafstandsmannen, toch ligt het allemaal heel dicht bij elkaar dat maakt de 1500 meter een mooie afstand voor de sport.”



Roest troost zich met een WK-ticket


Nadat Roest gisteren teleurstelde op de 5km, slaagde hij er vandaag in om een WK-ticket in de wacht te slepen. In 1.46,15 schaatste hij naar 3e plek en een persoonlijk record op de koningsafstand. Na de race kon het jonge talent weer lachen. “Op de 1500 meter ben ik aardig aan Sven gewaagd, maar op de 5km moet ik nog een hoop van hem leren. Gisteren was echt heel slecht, geen podium en dus weinig kans op een EK-ticket. Vandaag had ik maar een doel en dat was een WK-ticket. Het is mooi dat dan vandaag lukt in een PR.” Het waren zware omstandigheden maar Roest was blij om tegen Kramer te rijden. “De luchtdruk was erg hoog maar de rit tegen Kramer was ideaal. Op de kruising kon ik mij even achter hem verschuilen en toen ik over de streep kwam was ik erg tevreden met mijn tijd en het weinige verval in deze race.


Kjeld Nuis schaatst zich tussen Kramer en Roest


De een na laatste rit was tussen de twee andere schaatsers van Team LottoNL-Jumbo, Kjeld Nuis en Douwe de Vries. Met een opening van 23,68 was hij zijn ploeggenoot snel kwijt en had hij geen voordeel op de kruising. Met een grote krachtsexplosie schaatste de Zuid-Hollander een grote voorsprong bij elkaar. Bij het luiden van de bel was Nuis nog 2 seconden sneller dan Kramer maar in de laatste 400 meter verloor Nuis terrein en schaatste een 1.46,05. 


In tegenstelling tot Kramer en Roest was Kjeld Nuis niet te spreken over zijn rit op de 1500 meter.

“Ik reed een 25er en een 26er, precies zoals ik dat de vorige keer ook deed. Ik dacht meteen dat dit hem ging worden. Misschien wilde ik wel te graag winnen en daardoor kwam ik een paar keer over mijn punten en toen begon ik te harken. De laatste 200 meter leken niet eens meer op schaatsen.”


Kjeld startte vol goede moed aan zijn 1500 meter. “Ik was niet echt onder de indruk van de tijd die Sven neergezet had. Het ging ook erg goed, maar op het eind verprutste ik het gewoon. Dit komt dus extra hard aan, de hele dag loop je elkaar wel gek te maken en dan verlies je, dat ga ik nog wel horen van Sven.”


Ondanks zijn teleurstelling heeft Nuis waarvoor hij kwam. “Toch ben ik vooral blij dat ik mijn WK-ticket binnen heb. Dit was een tussenstation en mijn grote doel is Wereldkampioen te worden.”



Kramer en De Vries naar het EK-Allround


Naast de titel op de 1500 meter stonden ook de tickets voor het EK Allround op het spel. In het combinatie klassement van de 5km en de 1500 meter eindigden Kramer en De Vries bij de top 3. Samen met Jan Blokhuijsen gaan zij begin januari van start op het EK in Heerenveen.


Related updates